Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Imate priliku dati ime planetu kojeg proučava James Webb
Članak
Objavljeno: 13.08.2022. 12:40

IAU 

Imate priliku dati ime planetu kojeg proučava James Webb

Oznake koje astronomi daju egzoplanetima su dosadne. Sada imate priliku nazvati alienski planet prema obilježjima kulture iz koje dolazite.

Imate priliku dati ime planetu kojeg proučava James Webb

Međunarodna astronomska unija (IAU) održava natjecanje za imenovanje 20 egzoplanetarnih sustava koje će promatrati svemirski teleskop James Webb (JWST).  Natjecanje, NameExoWorlds 2022., nastoji okupiti profesionalne astronome i širu javnost iz čitavog svijeta kako bi se ponudila prilika za imenovanje 20 odabranih egzoplaneta, zajedno sa zvijezdama domaćinima, istovremeno povezujući svemirska istraživanja s raznim kulturama na Zemlji.

Kako bi imenovali egzoplanet i njegovu zvijezdu, sudionici trebaju oformiti nacionalni tim koji okuplja neku kombinaciju učenika, nastavnika, zaljubljenika u astronomiju, astronoma amatera i profesionalnih astronoma. Timovi trebaju odabrati ciljni sustav, razmisliti o idejama, zatim predložiti ime za planet i zvijezdu domaćina, uz objašnjenje kulturnog konteksta prijedloga. Prijedlozi se dostavljaju u pisanom i video obliku.

Prijedlozi će proći kroz postupak odabira u dva koraka. Prvo će nacionalni izborni odbor odabrati nacionalnog kandidata i dva rezervna imena. Potom će komisija za konačni odabir razmotriti kandidate koje je predložila svaka zemlja i odabrati ime za svaki "ExoWorld".

"Uzbudljivo je pokrenuti novo natjecanje NameExoWorlds kojim ćemo proslaviti 10. godišnjicu Ureda za širenje astronomije" OAO, izjavila je Debra Elmegreen, predsjednica IAU-a. "U posljednjem desetljeću OAO je nastojao izgraditi mostove između profesionalaca, amatera, komunikatora, edukatora i javnosti."

Detaljna pravila natječaja i obrazac za prijave potražite na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->