Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2021. 11:05

Pulsar Fusion 

VIDEO: Testiran raketni motor na plastični otpad

Pulsar Fusion uspješno je testirao svoju hibridnu raketu u vojnoj bazi Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

VIDEO: Testiran raketni motor na plastični otpad

Britanska tvrtka Pulsar Fusion koja razvija pogonske sustave koji bi trebali omogućiti održiva putovanja u svemir, testirala je raketni motor djelomično pokretan plastičnim otpadom. Pulsar Fusionov hibridni raketni motor dio je ambicioznog projekta koji uključuje razvoj tehnologije nuklearne fuzije za pogon raketa, što bi moglo prepoloviti vrijeme putovanja do Marsa.

Ideja o ugradnji recikliranog plastičnog otpada u hibridna raketna goriva nešto je što smo već vidjeli. Virgin Galactic koketirao je s tom idejom još 2014. godine korištenjem rakete na gorivo koje se temelji na klasi termoreaktivne plastike, iako je to brzo napušteno nakon neuspjelog probnog leta.

Pulsar Fusion to želi postići "zelenom raketom" koja koristi hibridno gorivo koje se sastoji od polietilena visoke gustoće (HDPE) i oksidatora dušikovog oksida, koji se u komoru za izgaranje dovodi pod reguliranim tlakom kroz kontrolni ventil. HDPE se koristi u nizu plastičnih proizvoda, uključujući boce, cjevovode i kuhinjske daske za rezanje.

Statički test hibridnog raketnog motora u vojnoj bazi Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva u Salisburyu protekao je na najbolji način, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ambicije Pulsar Fusiona se ne zaustavljaju na ovom pogonu jer on već 9 godina radi na svojoj tehnologiji nuklearne fuzije i namjerava upotrijebiti moćnu elektromagnetiku za usmjeravanje energije oslobođene fuzijskim reakcijama za potrebe raketnog pogona. To bi uklonilo potrebu da svemirske letjelica nose velike zalihe goriva, ali bi im također omogućilo i da putuju nevjerojatnim brzinama – dovoljno brzo da sa Zemlje stignu do Marsa za upola kraće vrijeme u odnosu na današnje letjelice.

222

Pulsar Fusion namjerava demonstrirati motor na nuklearnu fuziju u statičkom testu 2025. godine, a ugradnja u raketu koja će poletjeti u svemir planirana je za 2027. godinu. Vrlo ambiciozno, moramo priznati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->