Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.10.2019. 11:39

University of Richmond 

VIDEO: Štakori uživaju u vožnji autića

Znanstvenici naučili štakore vožnji i otkrili da im ona znatno smanjuje stres.

VIDEO: Štakori uživaju u vožnji autića

Neuroznanstvenica Kelly Lambert i njezini kolege sa sveučilišta University of Richmond iz Virginije, održali su prvu autoškolu za štakore. Od plastične kutije su napravili kabinu koja je postavljena na platformu s četiri kotača i električni motor na baterijski pogon. Unutra su postavili komad aluminija i tri bakrene prečke koje su imale ulogu upravljača. Potom su unutra ubacili štakora koji je imao mogućnost kretanja prema naprijed kada bi stao na pod i uhvatio bakrenu prečku čime se zatvorio strujni krug, dok se dodirom na dvije bočne prečke omogućivalo skretanje prema lijevo ili desno.

Štakori su iznenađujuće brzo naučili upravljati "ratmobileom" i dovesti se iz bilo kojeg pravca prema mjestu gdje ih je čekala ukusna nagrada, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Profesorica Lambert kaže da su prijašnji eksperimenti ukazali da štakori mogu prepoznavati objekte, pritiskati tipke i prečke te se snalaziti u labirintu, a sada je htjela vidjeti mogu li savladati još kompleksnije zadaće poput upravljanja pokretnim vozilom.

"Naučili su upravljati autom savladavši uzorke ponašanja koje nikada prije nisu koristili", izjavila je profesorica Lambert.

Znanstvenici su tijekom ovog eksperimenta pratili moždane aktivnosti štakora i mjerili razine kortikosterona koji se povećava u stresnim situacijama i dehidroepiandrosterona koji smanjuje stres. Omjer između razina tih hormona ukazao je da su štakori u vožnji znatno opušteniji, što se događa i kod ljudi kada nauče neku novu vještinu.

Jedna od praktičnih koristi ovog istraživanja je proučavanje učinaka Parkinsonove bolesti na motoričke funkcije, a u idućim eksperimentima znanstvenici će pokušati otkriti kako su štakori sami naučili voziti te zbog čega im se dok voze smanjuje stres, za razliku od situacije kada su u vozilima samo kao putnici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->