Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.10.2019. 15:46

Kružna ekonomija 

Ruđerovci uče srednjoškolce o kružnoj ekonomiji

IRB i BASF Chemgeneration održavaju radionice o važnosti kemije i prirodnih znanosti u stvaranju održive budućnosti.

Ruđerovci uče srednjoškolce o kružnoj ekonomiji

Zahvaljujući popularno-znanstvenom programu BASF Chemgeneration koji se odvija u suradnji sa znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković (IRB) više stotina hrvatskih srednjoškolaca na Ruđeru završava ciklus radionica za tekuću godinu, vezanih uz popularizaciju znanosti među mladima na području cijele središnje Europe te ukazivanje na njezinu zabavnu stranu i dokazivanje načina na koji prirodne znanosti pridonose stvaranju održive budućnosti.

Program je namijenjen svim srednjoškolcima, bez obzira na njihovu sklonost i nadarenost za prirodne znanosti. Tijekom programa učenici se susreću s nizom interaktivnih kemijskih pokusa, na kojima sudjeluju u rješavanju nekog od najvećih problema današnjice. Učenici su učili kako reciklirati papir, izgraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi za samo nekoliko tjedana.

chemgeneration

''Neka od najvažnijih pitanja današnjice tiču se upravo održive budućnosti i načina na koji obavljamo svakodnevne aktivnosti, a da pritom ne štetimo prirodi. Upravo zbog toga znanstveni program BASF Chemgeneration za temu svojih radionica bira kružnu ekonomiju. Održiva budućnost tiče se svih nas i dužnost je svih pojedinaca, skupina i cijelih sustava podržati je. BASF Chemgeneration samo je jedan od načina na koji BASF pomaže u stvaranju održive budućnosti'', napomenuo je Simon Franko, izvršni direktor BASF-a u Hrvatskoj.

BASF-ov znanstveni program Chemgeneration održava se na godišnjoj razini u suradnji s najprestižnijim znanstvenim ustanovama u Europi, a partner programa u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković. Svake godine Institut ugosti velik broj učenika iz raznih srednjih škola, koji aktivno uče o kružnoj ekonomiji, održivoj budućnosti i ulozi kemije izvan učionice.

IMG_7791

''O kvaliteti programa BASF Chemgeneration možda najbolje govori činjenica da upite za sudjelovanja na radionicama najviše dobivamo iz škola iz kojih su učenici i nastavnici već imali priliku sudjelovati u programu i uvjeriti se u njegovu kvalitetu'', izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Portada s IRB-a i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

''Danas smo radili svakakve eksperimente, primjerice naučili smo kako reciklirati papir i filtrirati vodu. Najbolji dio mi je bio kad smo radili vlastiti reciklirani papir od papira i drugih različitih tvari. Eksperimenti su mi bili jako zabavni i željela bih sudjelovati u ovakvim programima i u budućnosti jer je to zasigurno bolje nego biti doma ispred televizije,'' izjavila je Eliza Dragčević, učenica Njemačke međunarodne škole u Zagrebu (DISZ).Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->