Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.03.2021. 13:10

NASA & ESA 

VIDEO: Odabrana tvrtka koja će dovesti uzorke s Marsa

Ako sve prođe prema najoptimističnijem scenariju, prve uzorke s Marsa možemo očekivati 2031. godine.

VIDEO: Odabrana tvrtka koja će dovesti uzorke s Marsa

Kao što vam je vjerojatno dobro poznato, NASA-in Perseverance rover sadrži najnapredniji znanstveni laboratorij koji je ikada stigao na jedan strani planet, kako bi mogao prikupljati i analizirati uzorke tla i kamenja s ciljem otkrivanja bivšeg ili postojećeg života na crvenom planetu. 

No NASA s ovom misijom ima daleko ambicioznije planove, prema kojima bi se uzorci koje prikupi Perseverance jednog dana trebali dovesti na Zemlju, čemu će biti posvećena nova misija pod nazivom Mars Sample Return, koju NASA planira u suradnji s Europskom svemirskom agencijom.

NASA i ESA su sada učinili važan korak u razvoju te misije, odabravši tvrtku partnera koji će biti zadužen za prijevoz uzoraka s površine Marsa u orbitu, gdje će ih pokupiti letjelica koja će ih vratiti na Zemlju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Taj dio misije pod nazivom MAPS (Mars Ascent Propulsion System) dodijelili su kompaniji Northrop Grumman Systems, koja je poznata po proizvodnji naprednih oružanih sustava poput "nevidljivog" B-2 bombardera i tehnologija koje su se našle u brojnim povijesnim svemirskim misijama, uključujući Apollo program, Space Shuttle, ISS, a sudjelovat će i u Artemis programu povratka čovjeka na Mjesec.

Mars Sample Return misija uključuje slanje dvije letjelice na Mars. Prva će se spustiti na njegovu površinu, susresti se s roverom, uzeti iz njega uzorke i potom uzletjeti u orbitu crvenog planeta, gdje će se spojiti s drugom letjelicom, koja bi uzorke trebala vratiti na Zemlju.  

U prvim planovima NASA je predvidjela da bi se misija sa Zemlje trebala lansirati 2026. godine, spustiti na Mars 2028., a vratiti na Zemlju 2031., što je najoptimističniji scenarij, no veliko je pitanje mogu li NASA i njezini partneri do tada razviti sve tehnologije koje bi to trebale omogućiti. Ugovor s NASA-om Northrop Grummanu osigurava 3,3 milijarde dolara za provođenje svojeg dijela misije, no obzirom na kompleksnost misije i činjenicu da nešto takvo još nikada nije pokušano, nećemo se iznenaditi ako se datumi (i budžeti) značajno pomaknu.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->