Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.03.2023. 15:10

WORMS 

VIDEO: Šesteronožni robot za logistiku na Mjesecu

Robotski dijelovi mogu se sastaviti u okretne robote pauke za istraživanje ili robote za transport solarnih panela.

VIDEO: Šesteronožni robot za logistiku na Mjesecu

Tim inženjera MIT-a dizajnira komplet univerzalnih robotskih dijelova koje bi astronaut mogao lako kombinirati i spajati u razne strukture kako bi izradio različite robote za raznovrsne zadaće na Mjesecu.

Kada astronauti počnu graditi stalnu bazu na Mjesecu, kao što NASA planira učiniti u nadolazećim godinama, trebat će im pomoć. Roboti bi potencijalno mogli obavljati teške poslove polaganjem kabela, postavljanjem solarnih ploča, podizanjem komunikacijskih tornjeva i izgradnjom staništa. Ali ako je svaki robot dizajniran za određenu akciju ili zadatak, bazu na Mjesecu mogao bi preplaviti "zoološki vrt" strojeva, svaki sa svojim jedinstvenim dijelovima i protokolima.

Kako bi se izbjeglo usko grlo robota, tim inženjera MIT-a dizajnira komplet univerzalnih robotskih dijelova koje bi astronaut mogao lako kombinirati i uskladiti kako bi brzo konfigurirao različite vrste robota za različite misije na Mjesecu. Nakon što je misija dovršena, robot se može rastaviti i njegovi dijelovi upotrijebiti za konfiguriranje novog robota za ispunjavanje drugog zadatka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tim ovaj modularni dizajn naziva WORMS (Walking Oligomeric Robotic Mobility System), a njegovi dijelovi uključuju robotske udove nadahnute crvima koje astronaut može lako pričvrstiti na postolje i koji rade zajedno kao hodajući robot.

Ovisno o misiji, dijelovi se mogu konfigurirati za primjerice izradu velikih robota koji mogu nositi teške solarne panele uz brdo, a isti dijelovi mogu se preoblikovati u robote pauke sa šest nogu koji se mogu spustiti u mjesečeve špilje i tunele lave u kojima će bušiti u potrazi za vodenim ledom.

Tim je razvio i softver koji se može prilagoditi za koordinaciju višestrukih dodataka. Kao dokaz koncepta, napravili su šesteronožnog robota veličine kolica. U laboratoriju su pokazali da nakon sastavljanja neovisni udovi robota služe za hodanje po ravnom tlu. Članovi tima  također su pokazali da mogu brzo sastaviti i rastaviti robota na terenu.

U svojoj prvoj generaciji, svaki element "crva" dug je oko 1 metar i teži oko 10 kg. U Mjesečevoj gravitaciji, koja je otprilike jedna šestina Zemljine, svaki bi ud težio oko 1,5 kg, što ne bi stvaralo probleme astronautima oko nošenja i montaže na licu mjesta. Tim je isplanirao specifikacije za veću generaciju s duljim i nešto težim dodacima koji bi se mogli spojiti za izradu robota sposobnih za prijevoz teškog tereta.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Mjesec MIT roboti WORMS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->