Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.11.2019. 14:55

Neuralna mreža 

AI otkriva koliko je Shakespeare imao pomoć u pisanju

Između ostaloga neuralna mreža je sama zaključila da su Henrika VIII pisala dva autora.

AI otkriva koliko je  Shakespeare imao pomoć u pisanju

Mnogi povjesničari i stručnjaci za književnost vjeruju da je Shakespeare u nekim svojim djelima imao pomoć drugih autora, no to nije bilo moguće dokazati.

Češki znanstvenik Petr Plecháč razvio je sustav strojnog učenja koji bi mogao rasvijetliti taj misterij. AI je analiziranjem drame Henrik VIII točno ustanovio koje dijelove je napisao Shakespeareov suvremenik John Fletcher za kojeg se već dugo sumnjalo da je surađivao s njim na tom dijelu. 

Plecháč je uvježbao algoritam da prepoznaje izbore riječi i ritmove pisanja u djelima Shakespearea i Fletchera kako bi proučavao njihove stilove.

Rezultati su istovremeno bili očekivani i iznenađujući, jer je AI ustanovio da je Fletcher napisao tek nešto manje od pola drame, a pored toga da su neke dijelove pisali zajednički, što znači da su Shakespeare i on vrlo blisko surađivali u pisanju.

Pored toga algoritam je isključio mogućnost umiješanosti drugog dramatičara, Philipa Massingera, za kojeg se također mislilo da bi mogao biti Shakespeareov pomagač.

Češki znanstvenik kaže da ovo ne može definitivno razriješiti pitanje autorstva djela najvećeg dramatičara u povijesti jer je na primjer moguće da su Fletcher i Shakespeare imitirali jedan drugoga. S druge strane ovaj AI sustav bi se osim za dobivanja odgovora na pitanja iz povijesti mogao koristiti u budućnosti za otkrivanje plagijatorstva prepoznavanjem stila koji najvjerojatnije ne pripada autoru nekog djela. Vjerujemo da bi mogao biti koristan i pri lovu na plagijatore diplomskih radova i doktorskih disertacija iz reda hrvatskih političara.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->