Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.11.2013. 09:45

NYU 

VIDEO: Robot meduza "pliva" kroz zrak

Znanstvenici proizveli robota težine od dva grama koji leti mehanikom meduze.

VIDEO: Robot meduza "pliva" kroz zrak

Leif Ristroph i njegov kolega Stephen Childress sa Sveučilišta New York (NYU) razvijaju minijaturne leteće robote koji bi jednog dana trebali služiti za znanstvena istraživanja, kao i za potrebe nadzora. Do sada su znanstvenici takve robote razvijali prema uzorima iz prirode, no obično se radilo o letećim insektima, a Ristoph i Childress su uzor potražili u vodi.

Ovih je dana Ristroph na konferenciji udruženja "American Physical Society's Division of Fluid Dynamics" prikazao letećeg robota težine od samo 2 grama, koji je u stanju letjeti "mehanikom meduza", odnosno sustavom pulsiranja koji omogućuje tim životinjama plivanje svjetskim oceanima već pola milijarde godina. 

Robot posjeduje 4 krila nalik na cvjetne latice koje pulsiraju gore-dolje. Znanstvenici kažu kako time stvaraju pokrete nalik na meduzu u vodi, no aerodinamična svojstva su sličnija letu moljca. Minijaturni motor koji pokreće robota spojen je žicom na izvor napajanja, a budućnost primjene ovakve letjelice ovisiti će o razvoju tehnologije minijaturizacije, pa znanstvenici navode kako će ključnu ulogu u tome imati minijaturizacija motora, senzora i izvora napajanja, što će im predstavljati najveći izazov u sljedećoj fazi razvoja. 

Izvori: Phys.org, New Scientist [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->