Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Proizvodnja održive struje od ugljičnog dioksida
Članak
Objavljeno: 05.06.2024. 12:43

The University of Queensland 

VIDEO: Proizvodnja održive struje od ugljičnog dioksida

Znanstvenici su izradili prvi generator koji koristi CO2 za proizvodnju električne energije.

VIDEO: Proizvodnja održive struje od ugljičnog dioksida

Istraživači Sveučilišta Queensland (UQ) u Australiji napravili su generator koji apsorbira ugljični dioksid (CO2) za proizvodnju električne energije.

Dr. Zhuyuan Wang iz UQ-ovog Dow centra za održive inženjerske inovacije kaže da je mali, dokazani koncept nanogeneratora negativan na ugljik jer troši staklenički plin, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Ovaj nanogenerator je napravljen od dvije komponente: poliaminskog gela koji se već koristi u industriji za apsorpciju CO2 i kostura od nekoliko atoma debelog bor nitrata koji stvara pozitivne i negativne ione", rekao je dr. Wang.

"Razradili smo kako pozitivne ione učiniti puno većima od negativnih iona i budući da se različite veličine kreću različitim brzinama, generiraju difuzijsku struju koja se može pojačati u električnu energiju za napajanje žarulja ili bilo kojeg elektroničkog uređaja.

U prirodi i ljudskom tijelu, prijenos iona najučinkovitija je pretvorba energije, učinkovitiji od prijenosa elektrona koji se koristi u električnoj mreži", navodi Wang.

generator2

Dvije komponente su ugrađene u hidrogel koji se sastoji od 90 posto vode, izrezane na diskove od 4 centimetra i male pravokutnike, a zatim testirane u zatvorenoj kutiji napunjenoj CO2.

"Kada smo vidjeli da izlaze električni signali, bio sam vrlo uzbuđen, ali i zabrinut da sam pogriješio", rekao je dr. Wang.

"Dvostruko sam sve provjerio i radilo je ispravno pa sam počeo sanjati o promjeni svijeta pomoću ove tehnologije. Ova tehnologija ide dalje od neutralnosti ugljika ona troši CO2 dok proizvodi energiju. Trenutno možemo prikupiti oko 1 posto ukupne energije koju intrinzički prenosi plin CO2, a sada ćemo raditi na poboljšanju učinkovitosti i smanjenju troškova."

Direktor Dow centra, profesor Xiwang Zhang, rekao je da nakon uspjeha laboratorijskih testova postoje dvije potencijalne primjene za nanogeneratora u budućnosti.

"Mogli bismo napraviti malo veći uređaj koji je prijenosan za proizvodnju električne energije za napajanje mobilnog telefona ili prijenosnog računala koristeći CO2 iz atmosfere", rekao je profesor Zhang.

generator3

"Druga primjena u mnogo većoj mjeri integrirala bi ovu tehnologiju s industrijskim procesom hvatanja CO2 za prikupljanje električne energije." 

Razvoj nanogeneratora nastavit će se kroz GETCO2, ARC centar izvrsnosti za zelenu elektrokemijsku transformaciju ugljičnog dioksida koji vodi UQ-ova Škola kemijskog inženjerstva s profesorom Zhangom kao direktorom.

"Želimo shvatiti vrijednost problematičnog stakleničkog plina i promijeniti percepciju CO2", rekao je profesor Zhang i do dao kako se do sada CO2 gledalo kao na problem koji treba riješiti, ali može biti resurs za budućnost."

Vezani sadržaji
Ključne riječi The University of Queensland
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->