Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.02.2021. 13:52

Hewlett Packard Enterprise 

Spaceborne Computer 2 stiže na ISS

HPE je predstavio novo računalo koje je specijalno dizajnirano za Međunarodnu svemirsku postaju.

Spaceborne Computer 2 stiže na ISS

Međunarodna svemirska postaja ISS uskoro će dobiti novu inačicu HPE-ovog "svemirskog računala" Spaceborne Computer 2, koje će ponuditi dvostruko veću snagu u odnosu na prvi prototip koji je lansiran 2017. godine i prove godinu dana u svemiru.

Kako bi omogućio dvostruko veću brzinu u odnosu na prethodnika, novi "svemirski kompjuter" će se temeljiti na HPE Edgeline Converged Edge sustavu i HPE ProLiant serveru, kako bi mogao prikupljati podatke s brojnih senzora, uključujući one koji se nalaze na satelitima i kamerama te ih procesirati u realnom vremenu.

Stotine senzora NASA-e i drugih organizacija strateški postavljenih na ISS i satelite, služe za prikupljanje ogromnih količina podataka za čiju je obradu potrebna izrazito velika propusnost. Sa svemirskim "rubnim računalstvom" (edge computing), znanstvenici će novim računalom moći procesirati brojne podatke u realnom vremenu na licu mjesta, bez potrebe da se šalju na obradu na Zemlju. 

Spaceborne Computer-2 će biti opremljen GPU-ima za učinkovito procesiranje podataka sa slika izuzetno visokih razlučivosti, poput snimaka polarnih ledenih kapa na zemlji i medicinskoih rendgenskih snimki. GPU će također podržavati razne specifične projekte u kojima se koriste AI i stojno učenje.

Lansiranje novog računala je planirano za 20. veljače 2021. godine petnaestom opskrbnom misijom Northrop Grummana (NG 15), koju će na ISS dovesti Antares raketa i teretna letjelica Cygnus.

Planirano je da Spaceborne Computer 2 računalo na ISS-u radi između dvije i tri godine.Vezani sadržaji
Ključne riječi ISS HPE Spaceborne Computer 2
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->