Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.04.2018. 12:03

Johnson & Johnson 

Nove kontaktne leće koje su ujedno i sunčane naočale

Leće se zatamnjuju na suncu, a rasvjetljavaju po noći kako ne bi smetale pri gledanju noću.

Nove kontaktne leće koje su ujedno i sunčane naočale

Znanstveno je dokazano kako zaštita od UV zračenja korištenjem sunčanih naočala smanjuje rizik od potencijalnih budućih oftamoloških problema. 

No, ukoliko imate slabiji vid ili neku od refrakcijskih grešaka oka, a niste odviše brižni prema sunčanim naočalama ili ne želite u javnosti nositi sklopive leće na sunčanim naočalama, Johnson & Johnson će od početka sljedeće godine početi s prodajom kontaktnih leća koje se prilagođavaju UV okruženju i zatamnjuju na principu foto-osjetljivih pigmenata. 

Američki FDA (The Food and Drug Administration) odobrio je prve takve leće na svijetu nakon testiranja na 24 volontera tijekom kojeg u dnevnim i noćnim scenarijima nisu uočeni negativni utjecaji na sam vid volontera. 

Tvrtke Johnson & Johnson u suradnji s Transitions Optical napravile su leće Acuvue Oasys Contact Lenses with Transitions Light Intelligent Technology koje funkcioniraju na jednak način kao i standardne kontaktne leće. Nosive su dva tjedna, a bit će namijenjene pacijentima za korekciju dalekovidnosti i kratkovidnosti, ali i određenog stupnja astigmatizma. Na lećama se radilo 10 godina, a u testiranju je sudjelovalo 1000 volontera.

Informacije točnog funkcioniranja fotoosjetljivog premaza nisu poznate, ali Transition Optical  svoje naočale premazuje slojem fotoosjetljivog pigmenta koji se spaja na leću, pa se vjerojatno radi o sličnoj tehnologiji. Kada se leća izloži UV zračenju, kemijske veze pucaju, a pigmenti se preslože u drugačiju strukturu koja apsorbira već određen dio svjetla, zavisno o samoj strukturi. Primjerice, u situaciji s malo UV zračenja molekule se vraćaju u strukturu koja propušta više vidljivog spektra svjetlosti do našeg oka. 

"Najjednostavnije rečeno, ovo su kontaktne leće koje se ponašaju kao fotosenzibilne naočale, zatamnjuju se na suncu, a rasvjetljavaju po noći kako ne bi smetale pri gledanju noću.", kazao je oftamolog dr. Rahul Pandit. Dodao je i kako smatra da je ovo fascinantan iskorak u tehnologiji kontaktnih leća.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam