Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.05.2024. 12:29

Sierra Space 

VIDEO: Dream Chaser je sve bliže lansiranju

Sierra Space je provela zadnja testiranja letjelice koja će biti upućena na uzletište u svemirski centar Kennedy.

VIDEO: Dream Chaser je sve bliže lansiranju

Privatna svemirska tvrtka Sierra Space uskoro će postati novi prijevoznik tereta za Međunarodnu svemirsku postaju ISS. Tvrtka je objavila da je uspješno odradila važno testiranje svojeg svemirskog aviona Dream Chasera i modula za prijevoz tereta Shooting Star unutar toplinske vakuumske ispitne komore u NASA-inom testnom postrojenju Neil Armstrong.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, Dream Chaser i Shooting Star podvrgnuti su intenzivnim ispitivanjima na udare, vibracije i toplinski vakuum u velikom testnom postrojenju. U prosincu su testni timovi proveli udarne testove sa Sierra Space partnerom za lansiranje United Launch Alliance (ULA), koristeći sustav za odvajanje letova koji će odvojiti svemirsku letjelicu iz gornjeg stupnja ULA-ine rakete Vulcan Centaur koja će prevoziti Dream Chaser do orbite.

Dream Chaser Detail 6

Dvije letjelice su zatim složene u konfiguraciji za lansiranje na najsnažnijem sustavu za trešnju svemirskih letjelica na svijetu unutar postrojenja za mehaničke vibracije ispitnog centra. Ispitivanje sinusnih vibracija provedeno u razdoblju od pet tjedana, simuliralo je intenzivne uvjete i okruženje lansiranja rakete Vulcan Centaur, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon što je testiranje vibracija završeno, timovi su proveli još jedan udarni test, ovaj puta sa sustavom odvajanja između Dream Chasera i Shooting Stara, kako bi simulirali dinamičko okruženje tijekom razdvajanja dvaju vozila prije napuštanja orbite i ponovnog ulaska.

Zatim su ispitni timovi Sierra Spacea i NASA-e prevezli letjelice u In-Space Propulsion Facility u Armstrongu na testiranje toplinskim vakuumom ili "T-VAC". Temperature u svemiru mogu varirati od ekstremno niskih, stotine stupnjeva ispod ledišta, do nekoliko stotina stupnjeva zbog sunčevog zračenja. Ispitivanje TVAC-a je realistična toplinska simulacija letnog okruženja i ključna je za osiguranje uspjeha misije. Više od pet tjedana, Dream Chaser i Shooting Star bili su podvrgnuti višestrukim hladno-vrućim ciklusima u vakuumskom okruženju, s timovima koji su provodili funkcionalne testove na temperaturnim platoima kako bi provjerili performanse sustava.

shootingstar-disposal-services-1

Dream Chaser i Shooting Star uskoro će biti prevezeni u NASA-in svemirski centar Kennedy i postavljeni unutar poznatog Postrojenja za obradu svemirskih sustava (SSPF), izvorno izgrađenog da bude posljednja stanica za komponente Međunarodne svemirske postaje, za konačnu integraciju i testiranje. Završna akustična ispitivanja, elektromagnetske interferencije i ispitivanje kompatibilnosti bit će izvedena na licu mjesta unutar SSPF-a, a tu će se dovršiti i preostali radovi na sustavu toplinske zaštite.

Dream Chaser Tenacity, prvi u floti svemirskih zrakoplova Sierra Spacea, biti će lansiran ove godine u prvoj od sedam misija opskrbe Međunarodne svemirske postaje za NASA-u prema ugovoru Commercial Resupply Services-2 (CRS-2), a kako je ta misija zamišljena možete pogledati u ovom videu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Sierra Space
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->