Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.05.2022. 16:59

Adria Space Conference 2022 

Sve važnija uloga umjetne inteligencije u svemiru

ESA-in stručnjak za umjetnu inteligenciju i promatranje Zemlje otkrio nam je gdje se sve i zašto koristi AI u svemirskim istraživanjima.

Sve važnija uloga umjetne inteligencije u svemiru

Na današnjoj konferenciji Adria Space Conference 2022 koja se u organizaciji Jadranske aero-svemirske agencije A3 održala na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, zanimljivo predavanje je održao dr. sc. Riccardo Duca iz Europske svemirske agencije na temu uloge umjetne inteligencije u svemirskim istraživanjima i svemirskoj ekonomiji.

Duca je rekao da je u ESA-i trenutno aktivno više od 200 projekata koji su vezani uz umjetnu inteligenciju, a između ostaloga uključuju dizajn hardvera i softvera.

c5f5b0fb-cdb5-4b93-87f5-3ec1125d5505

Uloga AI-ja u svemirskim istraživanjima sve je veća, pa se algoritmi strojnog učenja koji su sve moćniji, a istovremeno sve manji prema količini resursa i podataka koje troše, koriste na brojnim područjima istraživanja i djelovanja Europske svemirske agencije i njezinih partnera.

Od relativno malih aplikacija poput sustava malih Cubesat satelita, pa sve do velikih međunarodnih operacija s robotima na Marsu, AI je postao neizostavni dio svih misija jer je u stanju obavljati brzo i učinkovito brojne poslove koje su prije morali obavljati ljudi.

04c3287d-0b5c-4537-92dd-968b9f092f13

Između ostaloga, AI je vrlo važan u računalnom vidu koji omogućuje razlučivanje važnih podataka iz sirovih podataka, prepoznaje objekte na slikama, ali i ono što se na slikama događa, što znači da je u stanju čak i predviđati ono što se na slikama ne vidi, poput područja prekrivenih oblacima kada se primjerice nešto iz svemira snima satelitima za praćenje Zemlje.

Zahvaljujući strojnom učenju, AI smanjuje količine informacija koji se obrađuju za potrebe praćenja poljoprivrede poput polja riže u Kini, zagađenja, ili katastrofalnih događanja poput oluja i požara.

Nadalje, AI se ugrađuje u softver letjelica i rovera na Marsu, što robotima i roverima u konačnici donosi veću, bržu i bolju pokretljivost.

7b364e7a-a5e2-47b7-9fd9-d5ffadb3b3b7

Dr. Duca je između ostaloga spomenuo i algoritme neuralnih mreža koji predviđaju karakteristike ionosfere, a veličine su samo nekoliko kilobajta.

Među primjerima je spomenuo i podršku donošenja odluka u kritičnim operacijama na Marsu, što znači da AI rovera prepoznaje objekte i nudi mogućnost samostalnog odlučivanja o kretanju rovera kako bi izbjegao prepreke.

Još jedna važna primjena je u promatranju Sunčevih pjega, pa je umjetna inteligencija u stanju otkrivati anomalije i opasne izboje koronarne mase, čime direktno pomaže u zaštiti svemirske opreme.

Važna uloga AI-ja je i u prepoznavanju objekata u svemiru i podršci za njihovo proučavanje, a generalno gledano AI smanjuje potrebu za ljudskim intervencijama u upravljanju i povećava sigurnost svemirskih operacija.

Jedan od aspekata korištenja AI-ja koji se znatno povećao je i mogućnost predviđanja događanja temeljenih na podacima iz prošlosti, što uvelike pomaže u donošenju odluka kod svemirskih letjelica ali i astronauta.

Osim ovih domena, AI će u budućnosti imati i sve veću ulogu u praćenju svemirskog prometa i zauzetosti orbita, što je od posebno velike važnosti kod velikih satelitskih konstelacija poput Starlink satelita, a važna je i uloga u praćenju kretanja "svemirskog smeća" koje se sve više gomila oko Zemlje i predstavlja sve veće rizike za svemirske letjelice, satelite i svemirske postaje.

Ukratko rečeno, AI u svemiru nije nimalo manje važan nego na Zemlji, a kako će se čovječanstvo odvaživati na sve složenije, skuplje i ambicioznije misije, time će rasti i potreba za svemirskom umjetnom inteligencijom

Nakon njegovog izlaganja Ducu smo pitali zna li išta novo o ExoMars misiji koja je trenutno zamrznuta zbog "bananja" Rusije i Roscosmosa iz projekta i je li ESA našla nekog novog partnera za izradu rovera. Duca je rekao da to nije njegova domena i da nema nikakvih novih informacija, a i da ima vjerojatno ih ne bi smio reći. 

Za kraj smo mu rekli da će zbog odgode ExoMars misije na najmanje dvije godine ostati nešto vremena da se poboljša tehnologija za potragu za životom na Marsu. 

VIDI: Jedan NASA-in biolog je rekao da bi mu bilo potrebno da ga spuste na Mars na samo sat vremena i odmah bi nam mogao reći ima li života na Marsu ili ga je ikada bilo. Možemo li na Mars dovesti robota ili androida koji će biti toliko kvalificiran u biologiji da će to isto moći sam otkriti? 

Riccardo Duca: To je dobro pitanje. U svakom slučaju namjera nam je na Mars jednog dana dovesti najbolji mogući laboratorij za dijagnostiku u kojem će AI imati ulogu biologa i na tome se već radi, no pitanje je hoćemo li i onda dobiti odgovor koji nas zanima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->