Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.05.2022. 14:56

Synchron 

Kliničko testiranje upravljanja računalima mislima

Australski konkurent Muskovog Neuralinka u SAD-u započeo kliničko testiranje moždanog implantata za upravljanje računalima.

Kliničko testiranje upravljanja računalima mislima

Tvrtka Synchron započela je kliničko testiranje mozak-računalo sučelja pod nazivom Stentrode, koje se implantira u motorni korteks mozga kroz jugularnu venu, kako kažu, minimalno invazivnim postupkom.

Nakon implantacije, Stentrode prevodi moždanu aktivnost na standardizirani digitalni jezik kako bi ljudima omogućio da obavljaju svakodnevne zadatke bez ruku, uključujući slanje poruka i e-pošte, online kupnju i pristup uslugama telezdravstva.

Sustav je dizajniran za pacijente koji pate od paralize kao posljedice širokog spektra stanja, a cilj je da bude jednostavan za korištenje i pouzdan za pacijente za autonomnu upotrebu.

Moždani implantat veličine spajalice, bit će ugrađen u šest pacijenata u New Yorku i Pittsburghu koji imaju tešku paralizu. Stentrode će omogućiti pacijentima da kontroliraju digitalne uređaje samo mislima i vratiti im mogućnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Mada će ovo biti prvo kliničko testiranje u SAD-u, koje bi trebalo dovesti do dozvole američke agencije FDA za primjenu u kliničkoj praksi, uređaj je već testiran na dvoje pacijenata u Australiji, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ako bude uspješan, moždani implantat Stentrode mogao bi se prodavati kao komercijalni proizvod namijenjen pacijentima s paralizom kako bi povratili svoju neovisnost i kvalitetu života, a čini se da projekt napreduje bržim tempom od svog rivala Neuralinka, koji je u vlasništvu Elona Muska.

Pacijenti u New Yorku će biti smješteni u bolnici Mount Sinai na Manhattanu, dok će pacijenti iz Pittsburgha biti u Sveučilišnom medicinskom centru Pittsburgh.

Synchronovo sučelje mozak-računalo (BCI) Stentrode sastoji se od "skele" izrađene od fleksibilne legure zvane nitinol koja je prošarana elektrodama, koje mogu snimati neuronske signale u mozgu.

Uređaj se može ugraditi u krvnu žilu koja se nalazi iznad motornog korteksa, regije mozga odgovorne za kretanje. Implantacija zahtijeva minimalno invazivni zahvat koji uključuje mali rez na vratu, što je slično umetanju stentova u srce. Kada se jednom nađe na mjestu, širi se kako bi pritisnuo elektrode na zid žile blizu mozga gdje može snimati neuronske signale.

s1

Istraživači su u Australiji pratili sudionike godinu dana i otkrili da je uređaj siguran, s nula štetnih događaja koji bi doveli do invaliditeta ili smrti.

Uređaj je također ostao na svom mjestu za sva četiri pacijenta, a krvna žila u koju je ugrađena ostala je otvorena.

Nakon implantacije pacijenti su mogli koristiti Stentrode sustav bez nadzora u svojim domovima za slanje tekstualnih poruka, obavljanje internetske kupovine i još mnogo toga.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->