Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.04.2021. 13:20

Ingenuity 

VIDEO: Helić uspješno poletio na Marsu

NASA-in helikopter Ingenuity digao se na 3 metra iznad tla i potom uspješno spustio na površinu Marsa.

VIDEO: Helić uspješno poletio na Marsu

Ingenuity je danas postao prvi helikopter koji je letio na jednom stranom svemirskom tijelu! Nakon što su od prošlog tjedna rješavali problem s upravljačkim softverom i instalirali patch, NASA-in inženjeri su danas uspješno odradili prvi letni test.

Mada je helikopter na Zemlji prošao sve moguće testove i simulacije, do ovog testa je vladala velika neizvjesnost oko toga hoće li dva rotora stvoriti dovoljno potiska da se Ingenuity vine u visinu kroz atmosferu čija gustoća iznosi samo 1 posto u odnosu na atmosferu Zemlje.

Ingenuity 5

Ubrzo nakon što su inženjeri preuzeli podatke s Ingenuitya i Perservarance rovera, stigla je potvrda da je helić poletio na oko 3 m visine, kratko lebdio i potom se sigurno spustio na površinu crvenog planeta, kao što možete vidjeti u ovom videu.   

Zajedno s tim podacima stigla je i prva crno-bijela fotka s navigacijske kamere Ingenuitya koja je okrenuta prema tlu, na kojoj se vidi "selfie sjena" helikoptera, a potom je stigao i kratak video koji je snimio rover na kojem se može lijepo vidjeti uzlijetanje i slijetanje helića.

Ingenuity 4

Ingenuity je tijekom ovog testa imao samo zadaću uzletjeti i sletjeti, što znači da mu pravi letovi tek predstoje, tijekom kojih će snimati pejzaže Marsa s visine pomoću svoje druge, panoramske kamere.Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Helikopter Mars let Ingenuity
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->