Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.02.2024. 16:08

Varda Space Industries 

Sletjela kapsula s lijekom modificiranim u svemiru

Varda želi postati tvrtka koja će imati proizvodne pogone u svemiru.

Sletjela kapsula s lijekom modificiranim u svemiru

Američka tvrtka Varda Space Industries u lipnju prošle godine u svemir je dovela kapsulu Winnie 1 (W-1), u okviru SpaceX-ove misije Transporter-8.

Nakon što je u svemiru provela više od sedam mjeseci spojena na Rocket Labovu letjelicu  Photon koja joj je omogućivala pogon, energiju i navigaciju, kapsula je odvojena i krenula je prema Zemlji, da bi na kraju sigurno sletjela na pustinjsko tlo vojnog poligona za testiranje i obuku Ministarstva obrane Utah Test and Training Range (UTTR).

Pogled iz W-1 prije slijetanja

Kapsula W-1 sadrži sadrži kristale antivirusnog lijeka Ritonavira koji se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C. Ideja je bila da se iskoristi mikrogravitacijsko okruženje niske Zemljine orbite u kojem se kristali lijeka mogu formirati savršenije strukture, kako bi postao učinkovitiji, a namjera Varde je da u svemiru jednog dana ima proizvodne pogone, koji će uključivati i proizvodnju farmacetskih proizvoda.

GG9bUzYW8AAYrVC

"Obrada materijala u mikrogravitaciji, ili uvjetima gotovo bestežinskog stanja u svemiru, nudi jedinstveno okruženje koje nije dostupno u proizvodnji na Zemlji", navodi Varda koja će sada prevesti kapsulu natrag u svoje sjedište u Los Angeles na analizu i poslati će antivirusni lijek u farmaceutski laboratorij na proučavanje.

GG9bq3pa0AI3jkn

"Bočice s Ritonavirom u svemirskoj letjelici bit će poslane našim suradnicima u tvrtki Improved Pharma za karakterizaciju nakon leta. Osim toga, podaci prikupljeni tijekom cijelog leta kapsule, uključujući dio gdje smo dosegli  hipersonične  brzine, dijelit će se sa Zračnim snagama SAD-a i NASA-om prema ugovoru koji Varda ima s tim agencijama."

Vezani sadržaji
Ključne riječi Varda Space Industries
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->