Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.02.2024. 12:25

Intuitive Machines 

Odisej sletio na Mjesec i čekaju se prve slike

Lander Intuitive Machinesa je uspješno sletio na Mjesec i započeo sa slanjem podataka, no ništa još nije stiglo.

Odisej sletio na Mjesec i čekaju se prve slike

Jučer navečer smo pratili live prijenos slijetanja privatne američke svemirske tvrtke Intuitive Machines, čiji je lander Odysseus Nova-C, u misiji IM-1, simbolički trebao vratiti Amerikance na Mjesec nakon 50 godina.

U kontrolnoj sobi Intuitive Machinesa atmosfera je čitavo vrijeme bila mirna, čak i tijekom najkritičnijeg manevra, početka slijetanja landera na područje Mjesečeva južnog pola.

Zapravo, nismo mogli vidjeti ništa specijalno osim inženjera koji su sjedili u ovalnom centru komandne sobe pred računalima i komentirali podatke koji su im pristizali.

Ako vam nije poznato, Odysseus Nova-C lander je potpuno autonomni robot koji je programiran da samostalno nađe idealno mjesto slijetanja i "alunira" bez ikakve pomoći sa Zemlje, što znači da su ljudi iz Intuitive Machinesa i NASA-e u kontrolnom centru samo pratili brojke na ekranu, čekajući signale koji bi im potvrdili da je lander uspio mekano sletjeti.

im1

Nakon nekih desetak ili više minuta, šef misije IM-1, dr. Tim Crain objavio je timu: "Houston, Odysseus je pronašao svoj novi dom", nakon čega smo napokon dobili malo emocija i pljeska inženjera u komandnom centru, kao i njihovih obitelji koje su čekale pred vratima.

Moramo priznati da smo bili pomalo razočarani, jer smo očekivali da ćemo odmah dobiti neke slike ili video iz Odisejevog novog doma, ali Intuitive Machines je samo rekao da lander šalje podatke, koje ćemo morati pričekati neko vrijeme, obzirom da je signal koji dolazi s njegove glavne antene vrlo slab pa se inženjeri trude poboljšati ga korištenjem globalne mreže najjačih prijemnika svijeta koje im je NASA "sredila" za korištenje.

Na kraju live prijenosa prikazana je video poruka američkog predsjednika Joa Bidena koji je čestitao svima uključenim u projekt i rekao da je to velika stvar za Ameriku u njezinom nastojanju da uskoro vrati Amerikance na Mjesec.

Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti nešto konkretno s Mjesečevog Južnog pola.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->