Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.01.2022. 11:28

Virtual Telescope Project 2.0 

Sitna točkica u svemiru je JWST teleskop

Nova slika koju je snimio talijanski teleskop pokazuje finalnu destinaciju najskupljeg astronomskog instrumenta.

Sitna točkica u svemiru je JWST teleskop

JWST svemirski teleskop stigao je na svoju finalnu destinaciju s koje će započeti istraživanja svemira "infracrvenim pogledom", koja bi mogla dovesti do nekih revolucionarnih otkrića u astronomiji i o nastanku svijeta u kojem živimo.

Slika dolazi od astronomskog programa Virtual Telescope Project 2.0, koji omogućuje promatranja svemira u realnom vremenu s daljinski upravljanim teleskopima. Snimka napravljena ekspozicijom od 300 sekundi prikazuje JWST na točki L2 koju je snimio talijanski teleskop Elena, smješten u blizini Rima.

U trenutku nastanka ove snimke JWST se nalazi 1,4 milijuna kilometara od Zemlje, a L2 područje ili "druga Lagrangeova Sunce-Zemlja točka" na koju je stigao omogućuje čisti i neometani pogled u svemir, kao i vrlo stabilnu orbitu koja se ne treba održavati brojnim korekcijama putanje i povećanom potrošnjom goriva.

JWST2

Zahvaljujući tome, JWST će morati tek jednom u tri tjedna pokrenuti svoje potisnike otprilike minutu kako bi stabilizirao svoju orbitu. Keith Parrish, voditelj puštanja u rad zvjezdarnice JWST, rekao je da će misija vjerojatno trajati više od očekivanih 10 godina.

Teleskop je sada u potpunosti rastvoren, što uključuje njegov štitnik od Sunca i niz od 18 ogledala, ali ima još dosta posla za obaviti. Bill Ochs, voditelj projekta, rekao je da su planeri misije "sada na rubu poravnanja zrcala, aktiviranja i puštanja u rad instrumenta i početka čudesnih i zapanjujućih otkrića." Očekuje se da će Webb ući u znanstvenu fazu misije oko lipnja 2022.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->