Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.01.2022. 16:06

Ksenotranplatacija 

Nakon srca u čovjeka presađen svinjski bubreg

Prvi puta je u čovjeka presađen bubreg svinje što daje veliku nadu pacijentima koji čekaju transplantacije.

Nakon srca u čovjeka presađen svinjski bubreg

Dr. Jayme Locke, lijevo, i Natalie Budd pripremaju abdomen čovjeka za presađivanje svinjskog bubrega. Photo Credit: Jeff Myers/UAB

Nedavno je svijet obišla vijest da je u jednog čovjeka po prvi puta presađeno srce svinje. Sada se procedure takozvanih ksenotransplantacija (presađivanja organa sa životinja na ljude) nastavljaju prvom transplantacijom svinjskog bubrega.

Valja naglasiti da je presađivanje napravljeno na osobi s moždanom smrti, pa se zasad može samo uvjetno reći da je svinjski bubreg dobio živi čovjek.

Operaciju je izvela grupa kirurga iz Sveučilišne bolnice Sveučilišta u Birmingham (UAB) koja je ovime dokazala da je moguće izvesti genetsku modifikaciju na svinji kako bi se njezini bubrezi mogli presađivati na ljudske pacijente bez straha od odbacivanja od strane imunološkog sustava.

Liječnici kažu da su bubrezi presađeni iz svinje započeli stvarati urin 23 minute nakon kirurškog zahvata i nastavili s proizvodnjom iduća tri dana. Pacijentovi bubrezi su u potpunosti odstranjeni i na njegovom tijelu nisu pronađeni znakovi odbacivanja transplantiranih organa.

Procedura je obavljena uz dozvolu obitelji pacijenta Jamesa Parsonsa, po kome se sada naziva ovo istraživanje.

"Kako će to biti divan dan kada ću u bilo kojem trenutku moći ušetati u kliniku sa spoznajom da me tamo već čeka organ koji trebam", izjavila je šefica kirurgije Sveučilišne bolnice dr. Jayme Locke koja je vodila ovu operaciju. Ona vjeruje da će presađivanje bubrega iz svinja na ljude ući u redovnu kliničku praksu kroz najviše 5 godina.

Čitavu studiju objavljenu u Američkom žurnalu tranplantacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->