Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Ruđerovci dobili instrument za detektiranje biomolekula
Članak
Objavljeno: 26.04.2023. 12:14

IRB 

Ruđerovci dobili instrument za detektiranje biomolekula

Instrument vrijedan 33.641,11 eura je važan kod različitih istraživanja poput detektiranja tipova raka.

Ruđerovci dobili instrument za detektiranje biomolekula

Laboratorij za bioanalitiku na Institutu Ruđer Bošković predstavio je novi instrument za precizno detektiranje biomolekula, spektrometar masa visoke rezolucije, koji je važan kod različitih istraživanja poput istraživanja tipova tumora, njihovog porijekla ili, primjerice, vrsta i porijekla hrane.

Navedene mogućnosti čine ovaj instrument ključnim alatom za istraživanja u medicini, farmaciji, biotehnologiji, bioanalitici i prehrambenoj industriji.

Novi spektrometar, uz originalna kemijska i softverska rješenja, može nepogrešivo odrediti amino kiselinske sekvence proteina i peptida i nepogrešivo odrediti aminokiselinske sekvence mješovitih vrsta, tzv. metaproteom.

Instrument je vrijedan 331.641,11 eura i nabavljen je u sklopu projekta 'QUA QUA protein: kvantitativna i kvalitativna analiza proteina za potrebe biomedicine i biotehnološke industrije' kojeg zajedno provode IRB i tvrtka Conscius d.o.o. informacijske tehnologije.

Cilj projekta #QuaQuaProtein je ponuditi identifikaciju i kvantifikaciju proteina u jednoj analizi što bi moglo znatno skratiti veliki broj kontrolnih i dijagnostičkih pretraga vezanih uz analize proteina te tako doprinijeti unaprjeđenju industrije i zdravstva.

342541627_1917301761952482_5665562430940030245_n

"Navedeni instrument omogućit će snimanje kako velikih molekula (peptida) tako i onih malih (amino kiselina). Osim navedenih svojstava instrument sve svoje podatke izvozi u originalni softver koji će u konačnici omogućiti iznimno precizne analize koje imaju svoju primjernu u medicini, farmaceutici, biotehnologiji, bioanalitici te prehrambenoj industriji“, istaknuo je dr. sc. Mario Cindrić, izvanredni profesor i voditelj projekta Qua/Qua protein.

Projekt će rezultirati s patentnom prijavom inovativnog reagensa. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, pri čemu je oko 900.000 eura osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Vezani sadržaji
Ključne riječi IRB spektrometar masa
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->