Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.01.2024. 15:41

MIT 

Igranje Dooma na bakterijskoj stanici

Istraživači su uspjeli iskoristiti stanicu crijevne bakterije kao zaslon koji prikazuje igru Doom.

Igranje Dooma na bakterijskoj stanici

Legendarna FPS igra Doom predstavlja veliko nadahnuće mnogima za demonstraciju tehnologija koje se nalaze na današnjim svakodnevnim uređajima sa zaslonom, od IoT gadgeta, pametnih satova, mikroračunala poput VIDI X-a, pa sve do digitalnih vaga, pećnica i glačala, a uspjeli su je igrati i na zaslonu testa na trudnoću, gdje se umjesto oznaka plus (+) i minus (-) pokazuje borba supervojnika protiv čudovišta.

 

Doom 2

Najnovije postignuće dolazi od istraživača američkog tehnološkog instituta MIT, koji su osmislili način kako stanicu bakterije E.coli "biohaklirati" da se pretvori u „računalo“ koje će prikazivati Doom.

Kako bi se Doom mogao prikazati na stanicama, one moraju funkcionirati kao pikseli, a znanstvenica biotehnologije Lauren “Ren” Ramlan napravila je "zaslon" rezolucije 32x48 piksela unutar stanične stijenke koja je u potpunosti napravljena od bakterije E. coli.

Doom E coli

 

Istraživačica je bakterijama dozirala fluorescentne proteine ​​kako bi osigurala da svijetle poput digitalnih piksela, postižući rezoluciju od 32x48. Sustav u kojem se stanice nalaze unutar ploče s jažicom (otvorom u sekundarnome sloju stijenke) spojene su na kontroler zaslona koji obrađuje grafički izlaz Dooma i prevodi binarne nizove u dodavanje ili izostavljanje represora koji kontrolira fluorescenciju stanica u toj jažici. Ovaj jednostavan sustav zahtijeva samo jedan genetski dio, par represor-operator koji kontrolira ekspresiju fluorescentnog proteina kao što je GFP.

Obzirom da je bakteriji potrebno 70 minuta da osvijetli jednu sličicu (frame) igre i još osam sati da se vrati u početno stanje, što znači da vam treba više od 9 sati za prikazivanje jedne sličice, Doom je na bakteriji neigriv u onom smislu kako na to gledaju gameri, ali je već i ovo veliko postignuće koje pokazuje Romeru i društvu da njihovu igru vole i biohakeri.

Znanstvenu studiju o metodi kojom je omogućen Doom na stanici bakterije možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->