Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.01.2024. 17:00

EnVision 

VIDEO: ESA usvojila EnVision misiju na Veneru

Misija na Veneru sada je službeno usvojena od strane Znanstvenog programskog odbora Europske svemirske agencije.

VIDEO: ESA usvojila EnVision misiju na Veneru

Europska svemirska agencija je dobila zeleno svjetlo od strane programskog odbora za slanje misije EnVision, koja će proučavati Veneru od njezine unutarnje jezgre do vanjske atmosfere, dajući važan novi uvid u povijest planeta, geološku aktivnost i klimu.

Usvajanje znači da je faza studije završena i ESA se obvezuje na provedbu misije. Nakon odabira europskog industrijskog izvođača kasnije ove godine, uskoro će započeti radovi na finalizaciji dizajna i izgradnji svemirske letjelice. Predviđeno je da će EnVision biti lansiran u svemir raketom Ariane 6.

“Otkad je misija odabrana 2021. godine, napredovali smo od širokih znanstvenih ciljeva do konkretnog plana misije”, kaže voditelj studije ESA EnVision Thomas Voirin. “Vrlo smo uzbuđeni zbog prelaska na sljedeći korak. EnVision će odgovoriti na dugotrajna otvorena pitanja o Veneri.”

EnVision_science_what_will_the_mission_observe_article

Venera je Zemljin najbliži susjed, puno bliži od Marsa i vrlo je slična našem matičnom planetu po masi i veličini. Međutim, za razliku od Zemlje, nije ugodno mjesto za posjetiti. Od stjenovitih tijela Sunčevog sustava, ona ima najgušću atmosferu i potpuno je prekrivena slojevima gustih oblaka koji se uglavnom sastoje od sumporne kiseline.

Površina Venere u prosjeku ima gorućih 464 °C, s razornim zračnim tlakom 92 puta većim od onog koji doživljavamo na Zemljinoj površini. To nas ostavlja da se zapitamo: kako i kada je Zemljin blizanac postao tako negostoljubiv?

EnVision_targets_on_Venus_s_surface_article

Mjerenja koja provodi EnVision pomoći će razotkriti ključne misterije našeg vrućeg susjeda. Na primjer, EnVision će otkriti kako su vulkani, tektonika ploča i udari asteroida oblikovali Venerinu površinu i koliko je planet danas geološki aktivan. Misija će također istražiti unutrašnjost planeta, prikupljajući podatke o strukturi i debljini Venerine jezgre, plašta i kore. Na kraju, proučavat će vrijeme i klimu na Veneri, uključujući kako na njih utječu geološke aktivnosti na tlu.

Kako bi omogućio ovo istraživanje, EnVision će nositi opsežan set znanstvenih instrumenata. Bit će to prva misija koja će izravno istraživati ispod Venerine površine, koristeći podzemni radar, dok će drugi radarski instrument, VenSAR, mapirati površinu s rezolucijom do 10 metara i odrediti svojstva kao što je površinska tekstura, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tri različita spektrometra proučavat će sastav površine i atmosfere, a radijski znanstveni eksperiment koristit će radio valove za proučavanje unutarnje strukture planeta i svojstava atmosfere.

EnVision neće biti sam na svom putovanju na Veneru. Očekujući plodnu suradnju, NASA je također odabrala dvije nove misije na Veneru kao dio svog Discovery programa: DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) i VERITAS (Venera Emisivity, Radio Science, InSAR, Topography, i Spektroskopija). Zajedno će EnVision, DAVINCI i VERITAS pružiti najopsežniju studiju Venere ikada.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ESA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->