Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.04.2024. 10:41

CroCube 

Prvi hrvatski satelit je uspješno integriran

Hrvatski CroCube je uspješno pripremljen za lansiranje u svemir prema strogim uvjetima SpaceXa i Exolauncha.

Prvi hrvatski satelit je uspješno integriran

Prvi hrvatski satelit CroCube je napravio važan korak prema lansiranju u svemir. Nakon što je stigao u Berlin, integriran je u pogonima tvrtke Exolaunch, specijalizirane za integraciju i lansiranje nanosatelita.

"Croatia is going into space", riječi koje Hrvatska čeka desetljećima, došle su 27. ožujka 2024. iz Exolaunchovog laboratorija.

DSC_5647-1024x683 (1)

Integracija se odvila pod nadzorom voditeljice misije Daniele Jović, stručnog suradnika Marcela Frajta (Spacemanic), članova tima Luke Korova i Karla Klaića te partnera projekta Ante Medića (Pulsar Labs) i Edija Budimilića (Exevio).

DSC_5416-1024x683 (1)

Svaki detalj morao je biti savršen i potpuno usklađen sa strogim uvjetima SpaceXa i Exolauncha. Finalne pripreme satelita, posljednje punjenje baterija, pedantno čišćenje od čestica prašine i smještanje u deployer, odnosno kutiju iz koje će sateliti (i naš CroCube) mehaničkom oprugom biti izbačeni u svemir i započeti svoju misiju.

DSC_5662-1024x683

Volonteri projekta učinili su sve što su trebali, zadovoljili stroge standarde i otklonili sve prepreke između CroCubea i svemira. Sljedeća je postaja SAD, gdje će SpaceX smjestiti CroCube na raketu Falcon 9. Lansiranje će biti u sklopu misije Transporter 11, čije lansiranje je planirano za lipanj 2024. iz Vandenberg Space Force baze u Kaliforniji.

DSC_5402-1024x683 (1)

Inače, već prije je odabrana i prva radio poruka koju će CroCube poslati iz svemira, a ona predstavlja poznati citat iz pera pjesnika A.B. Šimića koji otvara' poznatu pjesmu “Opomena” iz zbirke “Preobraženja”.

To znači da će radioamateri širom svijeta uskoro moći uhvatiti poruku koja glasi:
ČOVJEČE, PAZI DA NE IDEŠ MALEN ISPOD ZVIJEZDA! CROATIA IS IN SPACE!

Vezani sadržaji
Ključne riječi CroCube
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->