Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2021. 11:34

NASA 

Potraga za vanzemaljcima je potraga za zagađenjima

NASA smatra da bismo vanzemaljske civilizacije mogli pronaći ako nađemo atmosferska zagađenja egzoplaneta.

Potraga za vanzemaljcima je potraga za zagađenjima

Umjetnička ilustracija tehnološki naprednog egzoplaneta. Boje s desne strane ukazuju na industrijska zagađenja. Photo credit:  NASA/Jay Freidlander

Prema mišljenju mnogih znanstvenika, nove tehnologije bi nam unutar sljedećih 30 godina trebale omogućiti da na planetima izvan sunčevog sustava pronađemo dokaze života, no kada se govori o potrazi za vanzemaljskim civilizacijama, to će biti puno teže izvesti.

Ravi Kopparapu, znanstvenik iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra, vjeruje da ćemo vanzemaljske civilizacije najlakše pronaći ako krenemo u potragu za atmosferskim zagađenjima koja su posljedica industrijskih procesa. Uz pomoć moćnih svemirskih teleskopa nove generacije i sustava za detekciju sastava atmosfere egzoplaneta, moći ćemo otkriti plinove poput dušikovog dioksida NO2. Taj se plin u Zemljinoj atmosferi nalazi na visinama između 10 i 15 kilometara iznad površine, a najveći dominantni dio njega je nastao kao posljedica ljudskih aktivnosti.

Iz tog razloga, NASA-in znanstvenik koji je o tome objavio studiju u časopisu  Astrophysical Journal, vjeruje da je potraga za NO2 na planetima u potencijalno nastanjivim zonama, potencijalno najbolji način za otkrivanje nazočnosti industrijalizirane civilizacije.

NASA navodi kako je otkriće života na egzoplanetima potrebno pronaći takozvani "biološki potpis", koji može biti kombinacija plinova poput kisika i metana u atmosferi, a na sličan se način može tražiti i civilizacije, pomoću takozvanog "tehnološkog potpisa", odnosno plinova koji su bioprodukt raširenih industrijskih procesa, kao što je dušikov dioksid. Dušikovi oksidi nastaju tijekom sagorijevanja goriva i prisutni su u ispušnim plinovima automobila, a glavni izvori NO2 su promet, kemijska industrija i elektrane.

Osim NO2, NASA ukazuje i na druge plinove koji bi mogli pomoći u otkrivanju "tehnocivilizacija" poput klorofluorokarbona, koji predstavljaju industrijske bioprodukte nastale uporabom hladnjaka, koji uvelike utječu na smanjenje debljine ozonskog omotača. Koliko je zasad poznato, klorofluorokarboni se nigdje ne mogu pronaći kao posljedica prirodnih procesa, pa su još zanimljiviji za otkrivanje aliena od N02 koji nastaje i kao bioprodukt svakog gorenja.

Ukratko rečeno, najlakše će nam biti pronaći vanzemaljske civilizacije ako ćemo tražiti one koje najmanje brinu za okoliš. One samoodržive ćemo jako teško pronaći, a ni one baš neće biti sklone druženju s nama.

IZVOR: NASAVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->