Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.01.2021. 10:48

Seizmičke aktivnosti 

Udaljenost između Europe i Amerike se povećava

Znanstvenici precizno izračunali da se udaljenost između Europe i Amerike svake godine povećava za 4 cm.

Udaljenost između Europe i Amerike se povećava

Britanski znanstvenici pod vodstvom Matthewa Agiusa, bivšeg postdoktoranta sa Sveučilišta Southampton, rasporedili su uređaje za mjerenje seizmičke aktivnosti u Atlantskom oceanu, usredotočivši se na turbulentni Srednjoatlantski greben (MAR), podmorski planinski lanac koji dijeli Atlantik od sjevera do juga.

Koristeći seizmometre postavljene na dnu oceana, pronašli su dokaze uzdizanja plašta - materijala između Zemljine kore i njegove jezgre - s dubina veće od 600 kilometara ispod MAR-a. To uzdizanje potiskuje tektonske ploče odozdo, čineći da se kontinenti Europe i Afrike s jedne strane i Amerike s druge udaljavaju.

Podaci iz projekta pružaju prvo snimanje plašta ispod MAR-a velikih razmjera i visoke rezolucije koji je zbog svoje seizmičke aktivnosti poznat kao jedno od najturbulentnijih mjesta na Zemlji.

Rezultati istraživanja ponašanja tektonskih ploča i plašta ukazuju da se Amerika i Europa svake godine međusobno udaljavaju za 4 cm.

Tijekom mjerenja podvodnim seizmometrima koji su u moru stajali čitavu godinu, znanstvenici su zabilježili brojne potrese širom svijeta, među kojima i one u Hrvatskoj, što im je pomoglo u izradi preciznog modela kretanja tektonskih ploča i uzdizanja Zemljinog plašta.

Eto da barem znanost ima koristi od ovih devastirajućih zbivanja koja su nam uz koronu obilježila proteklu godinu, ali i početak ove.

Čitavu znanstvenu studiju možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->