Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.11.2012. 13:02

Fraunhofer 

OLED naočale upravljane očima

Znanstvenici razvili naočale koje po nekim karakteristikama nadmašuju Googleove.

OLED naočale upravljane očima

Googleove Project Glass naočale su proizvod koji u domeni pametnih naočala ima najveću marketinšku podršku, te se o njima uvijek priča daleko više u odnosu na mnoge druge koje razvijaju znanstveni timovi širom svijeta. Naravno, to je i logično, jer je Google orijentiran prvenstveno na konzumersko tržište, dok se drugi više bave znanstvenim aspektom i primjenom u profesionalne svrhe.

Jedan od takvih primjera je projekt OLED naočala koje razvija Fraunhoferov  Centar za organiku, materijale i elektronske uređaje u Dresdenu (COMEDD).

Fraunhoferovi znanstvenici su proizveli naočale koje omogućuju korisniku da virtualno okreće stranice digitalnog dokumenta bez korištenja ruku ili okretanja glave. Ta vrsta "nefizičke" manipulacije se izvodi pokretima očiju, a naočale bi svoju primjenu mogle naći kod kirurga, inženjera, tehničara i svih onih osoba koje imaju potrebu za upravljanje dokumentima bez korištenja ruku ili odvraćanja pogleda od djelatnosti kojom se bave.

Naočale posjeduju leće u kombinaciji fotodioda i OLED piksela, pri čemu fotodiode funkcioniraju poput kamere, omogućujući praćenje kretanja očiju korisnika, dok OLED pikseli služe za stvaranje ekranskog prikaza koji se pojavljuje u vidnom polju.

U trenutku dok ste okupirani nekim poslom i ne možete koristiti ruke za uključivanje ekrana ili odvraćati pogled od onoga što radite, pomoću ovih naočala ćete biti u mogućnosti otvoriti i pogledati neki dokument, poput recimo sheme štampane pločice na koju lemite otpornike. Za to ćete samo trebati dići pogled iznad "horizonta", nakon čega će se pojaviti dokument koji će izgledati kao da ga gledate projiciranog s udaljenosti od jednog metra. Kako biste okretali stranice, dovoljno će vam biti da očima pratite strelice na ekranu.

Ovo je značajna razlika u odnosu na Googleove naočale koje zahtijevaju pokrete glave za upravljanje ekranom, a pored toga, čip u Fraunhoferovim naočalama omogućuje istovremeno primanje i slanje informacija bežičnim putem.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->