Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Računalni čipovi mogli bi komunicirati uz pomoć svjetlosti
Članak
Objavljeno: 17.04.2018. 12:35

Ayar Labs 

Računalni čipovi mogli bi komunicirati uz pomoć svjetlosti

"Podatkovni centri i superračunala dijele iste tehnološke probleme - smanjenu učinkovitost i ograničenje brzine."

Ayar Labsovi optoelektronički čipovi podatke razmještaju uz pomoć svjetlosti. Photo credit: Ayar Labs

Ayar Labs, proizvođač mikročipova i optoelektroničkih čipova cilja na povećanje brzine i energetske učinkovitosti podatkovnih centara. 

Naime, Ayar Labs razvija čipove koji podatke prenose uz pomoć svjetlosti za razliku od standardnog elektronskog načina. Oni mogu smanjiti potrošnju energije za 95 posto pri komunikaciji od čipa do čipa i deseterostruko povećati propusnost za razliku od onih izrađenih od bakra. Ayar se prvenstveno fokusira na ugradnju optoelektroničkih čipova u masovne podatkovne centre poput onih od Facebooka i Amazona, a energetska učinkovitost mogla bi se implementacijom povećati od 30 do 50 posto.

"Upravo se događa usko grlo u propusnosti velikih podatkovnih centara, a upravo oni među prvima trebaju takvu inovativnu tehnologiju", kazala je Alex Wright-Gladstein, suosnivačica i CEO Ayar Labsa. Dodaje i kako bi čipovi mogli biti korišteni u superračunalima zbog jednakih problema kao što su učinkovitost i ograničenja brzine. 

Tehnologija funkcionira na način da se optičkom žicom šalje više podatkovnih signala preko drugačijih valnih duljina svjetla, dok su bakrene žice ograničene na jedan signal po žici što dovodi do više informacija u manje mjesta. Također, fotoni proizvode malo otpadne topline, dok podaci koji prolaze bakrenim žicama generiraju mnogo više topline što, na kraju, šteti narednoj učinkovitosti čipa. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam