Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.04.2024. 13:36

NASA 

NASA izradila usisivač za prašinu na Mjesecu

EDS tehnologija će se koristiti za skidanje prašine s opreme i astronauta na Mjesecu i Marsu.

NASA izradila usisivač za prašinu na Mjesecu

Uklanjanje prašine je relativno mala briga (kako za koga) za većinu ljudi na Zemlji, ali za astronaute i svemirske letjelice na Mjesecu ili Marsu, to je o velikog značaja.

Zato istraživači u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi traže inovativne načine korištenja tehnologije elektrodinamičkog štita od prašine (EDS). 

Koristeći prozirne elektrode i električna polja, EDS tehnologija može električnim putem podizati i uklanjati prašinu s raznih površina, od toplinskih radijatora, solarnih ploča i leća kamera do svemirskih odijela, čizama i vizira za kacige.

Kontrola i uklanjanje statički nabijene prašine bit će presudno za uspjeh misija na Mjesec u okviru inicijative CLPS (Commercial Lunar Payload Services) i Artemis kampanje.

"Za ove misije CLPS i Artemis, izloženost prašini je zabrinjavajuća jer je mjesečeva površina daleko drugačija od one na koju smo navikli ovdje", rekao je dr. Charles Buhler, vodeći istraživač u Laboratoriju za elektrostatiku i površinsku fiziku u centru Kennedy. "Prašina lunarnog regolita može dospjeti u brtve  otvore, pa čak i u staništa, što može predstavljati mnogo problema za svemirske letjelice i astronaute." 

Za razliku od čestica prašine na Zemlji, prašina na Mjesečevoj površini je oštra i abrazivna, poput sitnih krhotina stakla, jer nije bila izložena atmosferilijama i elementima poput vode i kisika. 

"Jednostavno četkanje lunarnog regolita po površinama može pogoršati problem jer je također vrlo elektrostatički nabijen i ima veliku izolaciju", rekao je Buhler. 

Prva inačica EDS tehnologije je još 2019. godine ugrađena u 12 različitih panela izrađenih od stakla, poliimida i prototipa tkanine za svemirska odijela i poslana na Međunarodnu svemirsku postaju ISS na testiranje u vakuumu.

Prije odlaska u svemir, EDS je pretežno testiran u vakuumskim komorama koje su dale obećavajuće rezultate uklanjanja simulacija i uzoraka lunarnog regolita, prikupljenih tijekom NASA-inih misija Apollo, s površina u roku od jedne sekunde.

EDS tehnologija je ugrađena i u dvije leće EagleCama, CubeSat sustava kamera koji su razvili studenti Embry Riddle Aeronautical Universitya u Daytona Beachu, Florida. Nakon slijetanja na Mjesec, EagleCam se uspješno pokrenuo iz Odysseus letjelice Intuitive Machinesa. Timovi nisu uspjeli dobiti slike lendera kako su se nadali, ali su uspjeli prikupiti druge skupove podataka, uključujući one s EDS sustava.

Kasnije ove godine, još jedna demonstracija EDS tehnologije trebala bi sletjeti na Mjesec kao dio NASA-ine misije CLPS s komercijalnim partnerom Firefly Aerospace.

"Tim je uložio ogromnu količinu rada i predanosti. EDS se smatra vodećom tehnologijom i najboljom koju imamo za uklanjanje prašine za svemirske primjene," rekao je Buhler.

Prema Buhleru, EDS tehnologija bi mogla biti prva linija obrane za uspostavljanje stalne ljudske prisutnosti na Mjesecu s budućim misijama Artemis. Osim primjena na alatima, strojevima i svemirskim odijelima, tehnologija bi potencijalno mogla pomoći u poboljšanju svakodnevnih zadataka primjenom na male komponente, što bi moglo poštedjeti astronaute gnjavaže putovanja na Mjesec s dodatnim sredstvima za čišćenje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->