Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Tronogi bot u mikrogravitaciji vježba za asteroid
Članak
Objavljeno: 12.04.2024. 17:36

ETH Zürich 

VIDEO: Tronogi bot u mikrogravitaciji vježba za asteroid

Robot koji bi jednog dana mogao sletjeti na asteroid uspješno je položio test u uvjetima mikrogravitacije tijekom paraboličkih letova zrakoplovom.

VIDEO: Tronogi bot u mikrogravitaciji vježba za asteroid

Studenti na Švicarskom federalnom institutu tehnologije i Sveučilištu tehnologije, znanosti i menadžmenta ETH Zürich, u okviru projekta SpaceHopper, razvijaju robota kojeg jednog dana žele dovesti na asteroid.

Tronogi robot će se na asteroidu kretati u skokovima, automatski se orijentirati i postavljati u idealnu poziciju za istraživanje.

Kako bi provjerili je li njihov dizajn pogodan za kretanje na malim svemirskim objektima poput asteroida, studenti su zatražili pomoć od Europske svemirske agencije, koja im je omogućila da ga testiraju u uvjetima mikrogravitacije u svojem zrakoplovu koji leti u parabolama, i omogućuje kratka "bestežinska stanja" u trajanju od dvadesetak sekundi po jednoj paraboli.

Testovi su pokazali da se robot uspješno snašao u mikrogravitaciji, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovaj projekt je ETH Zürich pokrenuo prije dvije i pol godine kao projekt za studente prvostupnike, no s vremenom je postao ozbiljan istraživački projekt sveučilišta kojeg provodi pet studenata magisterija i jedan doktorand, a privukao je i pozornost Europske svemirske agencije.

Po ovom što smo vidjeli čini nam se da je robot već sada u potpunosti spreman za lansiranje na neki asteroid, gdje bi mogao obavljati sva istraživanja koja će se od njega očekivati, a ne bi ga bilo loše poslati i na Mjesec i Mars.

Vezani sadržaji
Ključne riječi ETH Zurich
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->