Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.04.2024. 12:41

University of Glasgow 

Revolucionarna antena za buduće 6G mreže

Iskorak u razvoju bežične komunikacijske tehnologije mogao bi pomoći u stvaranju ultrabrzih i softverski kontroliranih 6G mreža budućnosti.

Revolucionarna antena za buduće 6G mreže

Tim predvođen istraživačima sa Sveučilišta u Glasgowu razvio je inovativnu bežičnu komunikacijsku antenu koja kombinira jedinstvena svojstva metamaterijala sa sofisticiranom obradom signala kako bi pružila novi vrhunac performansi.

U novom radu objavljenom u časopisu IEEE Open Journal of Antennas and Propagation, istraživači prikazuju svoj prototip digitalno kodirane dinamičke metapovršinske antene ili DMA, kontrolirane putem niza vrata velike brzine (FPGA).

Njihov DMA je prvi u svijetu dizajniran i demonstriran na radnoj frekvenciji od 60 GHz milimetarskog valnog (mmWave) pojasa, dijela spektra rezerviranog međunarodnim zakonom za upotrebu u industrijskim, znanstvenim i medicinskim (ISM) aplikacijama.

Sposobnost antene da radi u višem mmWave pojasu mogla bi joj omogućiti da postane ključni dio hardvera u polju naprednih metapovršinskih antena za oblikovanje snopa koje se još uvijek razvija.

metasurface-antenna-co-1

 

To bi moglo pomoći budućim 6G mrežama u pružanju ultra-brzog prijenosa podataka s visokom pouzdanošću, osiguravajući visokokvalitetnu uslugu i besprijekorno povezivanje, te omogućiti nove aplikacije u komunikaciji, senzorima i snimanju.

DMA-ov visokofrekventni rad omogućen je posebno dizajniranim metamaterijalima, strukturama koje su pažljivo projektirane kako bi se maksimizirala njihova sposobnost interakcije s  

Prototip veličine kutije šibica koristi interkonekcije velike brzine s istovremenom paralelnom kontrolom pojedinačnih metamaterijalnih elemenata putem FPGA programiranja. DMA može oblikovati svoje komunikacijske zrake i stvoriti višestruke zrake odjednom, prebacujući se u nanosekundama kako bi osigurao da mrežna pokrivenost ostane stabilna.    

Mogućnosti DMA dizajna mogle bi se koristiti u praćenju i njezi pacijenata, gdje bi mogle pomoći u izravnom praćenju vitalnih znakova.

Također bi mogao omogućiti poboljšane integrirane senzorske i komunikacijske uređaje za upotrebu u radaru visoke razlučivosti i pomoći autonomnim vozilima kao što su samovozeći automobili i dronovi da sigurno pronađu svoj put na cestama i u zraku.

Poboljšana brzina prijenosa podataka mogla bi čak pomoći u stvaranju holografskih slika, omogućujući projiciranje uvjerljivih 3D modela ljudi i objekata bilo gdje u svijetu u stvarnom vremenu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Univerity of Glasgow
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->