Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Jeftine baterije s 4 puta većim kapacitetom od litijskih
Članak
Objavljeno: 09.12.2022. 13:40

University of Sydney 

Jeftine baterije s 4 puta većim kapacitetom od litijskih

Znanstvenici su razvili novu natrij-sumpornu bateriju s velikim potencijalom za pohranu obnovljive energije.

Jeftine baterije s 4 puta većim kapacitetom od litijskih

Međunarodni tim istraživača predvođen timom znanstvenika sa Sveučilišta u Sydneyu, demonstrirao je ekološki prihvatljivu jeftinu natrij-sumpornu bateriju koja učetverostručuje kapacitet pohrane u odnosu na tradicionalnu litij-ionsku bateriju i donosi veliki potencijal za pohranu energije prikupljene iz obnovljivih izvora za kućne mreže.

Znanstvenici su krenuli u rješavanje nekoliko nedostataka koje nudi postojeća tehnologija natrij-sumpornih baterija, koji se odnose na njihov kratki životni ciklus i ograničene kapacitete, što je do sada spriječilo njihovu praktičnost u komercijalnoj primjeni. Dizajn tima koristi elektrode na bazi ugljika i proces toplinske razgradnje poznat kao piroliza kako bi se promijenile reakcije između sumpora i natrija.

Rezultat je natrij-sumporna baterija velikog kapaciteta od 1.017 mAhg-1 na sobnoj temperaturi, što je oko četiri puta više od litij-ionske baterije. Baterija je u testovima pokazala dobru stabilnost i zadržala oko polovicu tog kapaciteta nakon 1.000 ciklusa.

"Naša natrijeva baterija ima potencijal dramatično smanjiti troškove dok pruža četiri puta veći kapacitet pohrane", rekao je dr. Shenlong Zhao, znanstvenik Sveučilišta u Sydneyu i vodeći autor ove studije.

"Ovo je značajan napredak u razvoju obnovljivih izvora energije koji, iako dugoročno smanjuje troškove, imaju nekoliko financijskih prepreka za široko korištenje. Rješenja za pohranu koja su proizvedena korištenjem obilnih resursa poput natrija, koji se može preraditi iz morske vode, također imaju potencijal jamčiti veću energetsku sigurnost u širem smislu i omogućiti većem broju zemalja da se pridruže pomaku prema dekarbonizaciji."

Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->