Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.10.2017. 13:32

Stanford 

Optički kabeli mogu detektirati potrese

Najmanja kolebanja u optičkom kabelu mogu se pretvoriti u informacije o magnitudi i lokaciji potresa.

Optički kabeli mogu detektirati potrese

Optička infrastruktura kojoj zahvaljujemo što danas istovremeno možemo telefonirati, gledati HD filmove na TV-u i surfati velikim brzinama internetom, mogla bi nam u budućnosti služiti i kao detektor potresa.

Zahvaljujući znanstvenicima Stanforda, razvijena je tehnologija koja detektira seizmičke aktivnosti temeljem trešnji u optičkim kabelima. Uz pomoć lasera koji prati poremećaje u optičkim vlaknima, znanstvenici su razvili tehnologiju koja može slati informacije o magnitudama i lokacijama potresa. Osim što je u stanju detektirati različite vrste seizmičkih valova i prema tome procijeniti ozbiljnost moguće prijetnje, ovaj sustav može uočiti male i lokalizirane potrese koji standardnom opremom ne bi bili zamijećeni.

Znanstvenici kažu da se njihovi detektori mogu integrirati u postojeću optiku koja je smještena u plastične cijevi te vjeruju da bi se ova metoda mogla pokazati vrlo isplativom za implementaciju.

Dakako, i kod ove metode postoje ograničenja, ponajviše u tome što sva područja, posebice ruralna, nisu pokrivena optikom, a pored toga bi trebalo provesti i detaljnija istraživanja, jer je Stanford demonstrirao detekciju samo na relativno maloj mreži od 5 kilometara koja se nalazi na području sveučilišta. Znanstvenici smatraju da bi ovaj sustav trebalo postavljati na područjima čitavih gradova, a preciznost koju njihova detekcija nudi mogla bi nam omogućiti dobivanje podataka koje do sada nije bilo moguće prikupljati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam