Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Jato vojnih autonomnih robota brodova
Članak
Objavljeno: 06.10.2014. 15:39

US Navy 

VIDEO: Jato vojnih autonomnih robota brodova 

Američka mornarica na moru uspješno testirala flotu od 5 autonomnih brodica.

VIDEO: Jato vojnih autonomnih robota brodova

Znanstveni odjel američke mornarice (US Navy Research), objavio je video u kojem pokazuju svoju flotu brodica, koje su opremili sustavom umjetne inteligencije za bespilotnu vožnju (plov), te ih testirali u raznim scenarijima zaštite, potpore i napada na moru.

Mada iz razumljivih razloga nisu odali ključne tehničke detalje sustava kolektivne umjetne inteligencije koji upravlja "jatom", navode da se temelji na prilagođenoj inačici softvera CARACaS (Control Architecture for Robotic Agent Command and Sensing) koji je razvila NASA za svoj Curiosity rover.

Glavno svojstvo CARACaS upravljačkog softvera je da omogućuje floti brodova da istovremeno obavljaju osnovnu zadaću, kreću se individualnim putanjama, dijele međusobno svoje radarske podatke, ne smetaju jedan drugome na putanjama, te su "svjesni" potencijalnih opasnosti, što znači da bi mogli automatski odgovoriti na svaku iznenadnu prijetnju.

Američki časnici navode kako bi se u slučaju da je ovaj sustav bio u operativnom stanju 2000. godine, izbjegao teroristički napad AlQaedinim gumenim čamcem na krstaricu Cole u vodama Jemena, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara. 

Mada još nije poznato kada bi se pametno borbeno jato moglo naći u operativnim pomorskim jedinicama, očito je da ni na moru nećemo moći pobjeći terminatorskim robotima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam