Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.02.2016. 13:27

Dijatomeje 

Alge kremenjašice su novi čudesni materijal

Najnovija znanstvena studija ukazuje da su Dijatomeje znatno čvršće i otpornije nego što se mislilo.

Alge kremenjašice su novi čudesni materijal

Alge kremenjašice ili Dijatomeje posjeduju staničnu stijenku građenu od kremena ili silicijeva dioksida koju nazivamo frustulom, a upotrebljavaju se za proizvodnju izolacijskih materijala, izradu pasti za zube, te brušenje kovina.

Profesorica Caltecha Julia Greer i njezin tim proveli su studiju vezanu uz Dijatomeje, te su otkrili da su znatno čvršće i otpornije nego što se to do sada mislilo.

Naime, nakon što napravili svojevrsne letvice od fristula i podvrgli ih eksperimentima djelovanja silama pritiska, znanstvenici su otkrili da posjeduju čvrstoću koja nadilazi sve poznate biološke materijale.

Drugim riječima, čvršće su u omjeru prema težini nego kosti, zubi, pa čak i rogovi, biološke strukture koje su najpoznatije po izdržljivosti.

Mada je silicij svojstven po elastičnosti, on je ujedno i krhak, pa se ponaša poput stakla kada ga ispustite iz ruke. Za razliku od njega frustule su prepune rupa nalik na saće, pa znanstvenici vjeruju da im njihova porozna površina omogućuje sprječavanje pucanja i lomljenja.

"Nazočnost tih rupa delokalizira koncentraciju naprezanja na strukturi", navodi Greer.

Drugim riječima, dok je drugim znanstvenicima grafen sveti gral u domeni materijala, pa se nastoji iskoristiti za izradu brojnih ultralakih i ultračvrstih struktura i proizvoda, Caltechov tim planira kreirati bio-inspirirane umjetne strukture korištenjem algi. 

Izvor: Caltech

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam