Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.04.2014. 14:27

Top Secret letjelica 

X-37B srušio rekord u orbitiranju oko Zemlje

Boeingov bespilotni svemirski avion proveo 470 dana u svemiru, no svrha misije ostaje tajna.

X-37B srušio rekord u orbitiranju oko Zemlje

Američki vojni bespilotni "svemirski zrakoplov" X-37B, lansira se u svemir pomoću rakete Atlas V, dok se na Zemlju spušta poput Space Shuttlea. Ova letjelica koju za Zračne snage američke vojske razvija Boeing, temelji se na dizajnu koji je još 1999. godine proizvela NASA, no nije nikada izašla iz hangara američke svemirske agencije, jer je projekt preuzelo Ministarstvo obrane SAD-a.

Ovih je dana završila treća svemirska misija, tijekom koje je nakon lansiranja iz Cape Canaverala u prosincu 2012. godine, letjelica provela u orbiti oko Zemlje punih 470 dana, što je apsolutni rekord za jednu letjelicu toga tipa koja se vraća na Zemlju, nakon čega se može iznova koristiti.

Letjelica prilično podsjeća na Space Shuttle, ali je prilično manja, obzirom da joj je dužina 8,8 metara, širina trupa 2,9 metara, a raspon krila iznosi 4,6 metara. Mada Boeing i US Air Force navode da je svrha X-37B proučavanje tehnologije višekratno uporabljivih svemirskih letjelica, još niti jednom nisu željeli priznati kakve eksperimente provodi tijekom boravka u svemiru, niti kakva se tehnologija i oprema nalazi u njezinom teretnom prostoru. 

x37b2

Među nagađanjima neovisnih znanstvenika i svemirskih stručnjaka, najčešće se spominju eksperimenti s raznim senzorima, podsustavima i drugim komponentama vezanim u svemirske letove, ali i elektronski nadzor.

U jednoj od glasina spominje se da je jedan od glavnih eksperimenata na letjelici testiranje sustava za hiper spektralno snimanje i osmatranje, te prikupljanje podataka iz raznih izvora radio signala, dok se svi stručnjaci slažu kako postoji vrlo mala mogućnost da se testira oružje, odnosno neki sustav za lansiranje raketa iz svemira, jer je letjelica za tako nešto ipak premala.  

Neki vojni znanstveni analitičari tvrde kako X-37B služi isključivo za testiranje učinkovitosti u potrošnji goriva, no USAF i Boeing i dalje šute, pa teoretičari zavjera u utrobi X-37B već vide nuklearne projektile koji nas svakodnevno nadlijeću, a svoju zabrinutost zbog ovog programa otvoreno izražavaju Kina i dakako Sjeverna Koreja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam