Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.05.2020. 09:55

Demo-2 

Bertha odgodila lansiranje Crew Dragona

Povijesno lansiranje američkih astronauta SpaceX Crew Dragon letjelicom odgođeno je za subotu.

Bertha odgodila lansiranje Crew Dragona

Vjerujemo da su svi ljubitelji svemirskih istraživanja pomno pratili prvi pokušaj lansiranja Demo-2 misije koja je pomoću Falcon 9 rakete i Crew Dragon modula za posadu, u svemir trebala dovesti NASA-ine astronaute Boba Behnkena i Douga Hurleya.

Lansiranje je odgođeno zbog lošeg vremena 16 minuta i 54 sekunde prije starta, a uzrok je bila tropska oluja Bertha koja se opasno približila pa NASA i SpaceX nisu željeli ništa riskirati.

Ovakva odgađanja lansiranja zbog loših vremenskih prilika su vrlo uobičajena, no Elon Musk i šef NASA-e Jim Bridenstine su zadovoljni jer je po njima čak i pokušaj "bez ispaljenog metka" odlično poslužio kao potvrda uspješnog funkcioniranja svih sustava i posade zadužene za lansiranje, mada smo sigurni da astronauti nisu bili previše oduševljeni nakon višesatnog sjedenja u kabini, kada su im rekli da se trebaju spakirati, napustiti lansirnu rampu i odvesti se Tesla Model X autom natrag u "čekaonicu".

Demo-2 2

Mi također nismo previše razočarani jer smo imali prilike osjetiti čitavu atmosferu, vidjeti tehnologiju koja se uvelike razlikuje od vremena space shuttlea i Apolla, ali i današnjih Soyuza, te uživati u potpunoj pokrivenosti svih prostora kamerama, što nam je stvorilo osjećaj kao da gledamo neki igrani film a ne stvarnu svemirsku misiju.

NASA-i i SpaceX-u je uspješnost lansiranja od velike važnosti i zbog činjenice da su Falcon 9 i Crew Dragon dio Commercial Crew Programa, koji će osim za prijevoz znanstvenika i astronauta u svemir, poslužiti i svemirskim turistima dubokih džepova.

Uoči lansiranja Bridenstine i Musk su potvrdili da je ideja o snimanju prvog igranog filma u svemiru ozbiljna namjera i ne vide nikakvu prepreku da na ISS pošalju Toma Cruisea koji na Zemlji sam snima opasne scene, koje su puno opasnije od onoga što ga čeka u svemiru.       

Nadamo se da će biti više sreće u subotu 30. svibnja u 21:22 h po hrvatskom vremenu, kada je zakazan novi "prozor lansiranja" Demo-2 misije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->