Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.05.2020. 11:39

Demo-2 

LIVE VIDEO: SpaceX lansira ljude u svemir

Pratite s nama lansiranje prve svemirske privatne tvrtke koja u svemir vodi astronaute.

LIVE VIDEO: SpaceX lansira ljude u svemir

Večeras 27. svibnja 2020. u 22:30 sati po hrvatskom vremenu svim fanovima svemirskih istraživanja preporučujemo da si izdvoje vremena za praćenje lansiranja SpaceX-ove misije Demo-2, odnosno letjelice Crew Dragon koju bi u svemir trebala dovesti raketa Falcon 9, a nakon 19 sati orbitiranja i testiranja će pristati na ISS, gdje bi astronauti trebali ostati do 120 dana.

Da vas malo podsjetimo, ovo će biti prva misija s ljudskom posadom jedne privatne svemirske tvrtke i prvo lansiranje američkih astronauta u svemir američkom letjelicom nakon 8. srpnja 2011., kada je poletio posljednji space shuttle Atlantis, nakon kojeg je taj program NASA ugasila i odlučila za prijevoz svojih astronauta koristiti ruske Soyuz "taksije".

Iz tog razloga NASA misiju koju je SpaceX krstio kao Demo-2 naziva Launch America, jer je to za američku svemirsku agenciju, ali i američku politiku, medije i javnost jako velika stvar, posebice za Donalda Trumpa, kojem će jako dobro sjesti u kampanju uoči predsjedničkih izbora, jer će se sada moći nazvati predsjednikom Amerike koji je omogućio Amerikancima da ponovno putuju u svemir američkim letjelicama.

Rampa

Hoće li mu to jako pomoći u reizboru obzirom na brojne gafove i krive poteze tijekom prvog mandata i posebice  korona krize teško je reći, a ne želimo dublje ulaziti u politiku. Svima nam treba biti jasno da privatne američke tvrtke spašavaju NASA-u i svemirske programe SAD-a, jer su SLS i Orion još uvijek daleko od onoga što su razvili SpaceX i Boeing (koji bi uskoro također trebao voziti Amere u svemir). To voli naglašavati i Vidijev kolumnist MAK koji SLS obično naziva "sporo-loše-skupo".

Ukratko rečeno, Trumpu, NASA-i i američkoj politici današnje lansiranje je jako velika stvar i uspoređuju ga s Apollo misijama koje su prije 50 godina dovele ljude na Mjesec, dok je Musku i SpaceX-u ovo samo jedna stepenica prema konačnom cilju - osvajanju Marsa.

Što se nas tiče, mi ćemo s guštom pogledati današnje lansiranje i vjerujemo da ćemo uživati podjednako kao prilikom SpaceX-ovog lansiranja Tesla Roadstera u svemir prije par godina, dakako ako sve protekne u najboljem redu.

Sada bismo vam mogli puno pričati o detaljima misije s tehničke strane, no u ovom članku smo se odlučili reći nešto o SpaceX-ovom vizualu projekta. Kao prvo Bob Behnken i Doug Hurley će nositi atraktivna bijela svemirska odijela koja su potpuna suprotnost dosadnim narančastim kombinezonima koje NASA nije mijenjala desetljećima.

KSC-20200523-PH-KLS01_0058-1024x760

Kao drugo, unutrašnji dizajn Crew Dragona se u potpunosti razlikuje od Soyuzovih kapsula koje su Rusi valjda kopirali iz Vostok letjelica kojima su Gagarin i Tereškova letjeli u svemir i iz njih iskakali padobranom prilikom slijetanja. I kao treće, dovoz astronauta na lansirnu rampu Tesla Model X automobilom će sigurno djelovati puno "godspodskije" nego vožnja krumpirastim autobusom koji je koristila NASA jer joj je to bilo jako fora.

Crew Dragon iznutra

Tehnička unaprjeđenja koja je razvio SpaceX priča su za sebe, jer Crew Dragon i Falcon 9 koriste najnapredniji sustav za prekidanje misije i spašavanje u bilo kojem trenutku leta koji je prošle godine uspješno testiran, a tu su i potpuna automatizacija leta i pristajanja na ISS, što omogućuje minimalni angažman astronauta koji sada umjesto hrpe poluga, "cajgera" i gumbi imaju tablete s touchscreenom i kontrolere nalik gamepadima, a za vožnju zapravo nisu ni potrebni jer sve mogu odraditi komanda na Zemlji i autopilotski sustav.

Lansiranje SpaceX Crew Dragon Demo-2 misije s astronautima možete pratiti uživo na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->