Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.08.2012. 10:19

MIT 

Video: Motori za satelite veličine novčića

Znanstvenici MIT-a predstavili minijaturne ionske motore koji će pokretati mini satelite.

Video: Motori za satelite veličine novčića

Dolaskom sve većeg broja privatnih tvrtki svemir postaje vrlo prometno mjesto. Uskoro će svatko od nas za nekoliko tisuća dolara biti u mogućnosti u orbitu Zemlje postaviti svoj mini satelit, bilo kao igračku ili znanstveni instrument. Ti sateliti pod nazivom CubeSats, veličine Rubikove kocke i težine oko 1,5 kg, imaju samo jednu manu. Kada ih jednom postavite u orbitu, više ne postoji način na koji biste s njima mogli upravljati. Ne možete ih postaviti u stabilnu vanjsku orbitu, niti im ispraviti putanju ako započnu pad prema Zemlji, te će u najboljem slučaju postati samo još jedan komad svemirskog smeća.

Kako bi doskočio tom problemu, profesor aeronautike i astronautike na Sveučilištu MIT, Paulo Lozano, razvio je motore (potisnike) veličine novčića koji bi mini satelitima trebali omogućiti pokretljivost u svemiru.

Njegovi minijaturni motori rade na ionske zrake, a na njima se nalazi 50 mikroskopskih šiljaka. Kada se te šiljke "udari" voltažom, emitiraju mlaz iona, dovoljan za pokretanje CubeSats satelita.

Prema riječima profesora Lozana, taj pogon će nam omogućiti da satelite kontrolirano navedemo na "samoubojstvo" u atmosferi, koristimo ih kao projektile za odvraćanje svemirskog smeća, ili pretvorimo mini satelite u čistače koji će hvatati otpad i potom s njim izgorjeti u atmosferi, na čemu recimo rade švicarski znanstvenici u projektu CleanSpace One.

VIDEO: Minijaturni potisnici za satelite

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->