Članak
Objavljeno: 08.12.2018. 18:42

Chang'e-4 

Tamna strana Mjeseca dobiva gosta

Kina bi mogla postati prva zemlja svijeta na "nevidljivoj" strani Mjeseca.

Tamna strana Mjeseca dobiva gosta

Kina je u petak u 19:22 po lokalnom vremenu lansirala raketu čiji sadržaj je namijenjen istraživanju tamne strane jedinog Zemljinog satelita.

Sat kasnije kineska novinska agencija Xinhua javlja kako je raketa uspješno lansirana, a tim je pothvatom, ukoliko sve prođe u redu, Kina postala prva zemlja koja fizički istražuje dio Mjeseca nevidljiv sa Zemlje.

Radi se o lansiranju dva osnovna dijela: glavni lander težak nešto više od tone te rover koji teži otprilike 140 kilograma. Usporedbe radi, NASA-in Curiosity rover na Marsu teži oko 900 kilograma.

Rover će sletjeti u krater Von Karman širok 180 kilometara nazvan po Theodoreu von Karmanu, mađarsko-američkom inženjeru i fizičaru. Slijetanje ima i simboličnu notu. Naime, zanimljivo je što je von Karman pri pisanju doktorata pomagao Qianu Xuesenu, osnivaču Kineskog svemirskog programa.

Cilj projekta jest istraživanje sadržaja kamenja i prašine u navedenom području, a u tu svhu Kineska svemirska agencija je surađivala sa Švedskom i Njemačkom. Istraživat će se i efekti solarnih vjetrova na površinu Mjeseca, a instrumenti na landeru i roveru testirat će mogućnosti radijskih astronomskih opservacija, potencijalno bez šuma i smetnji sa Zemlje. Prema novinskoj agenciji Xinhua, Chang'e-4 će služiti i za pokušaj sadnje biljaka.

Slijetanje se očekuje početkom siječnja, a bitna je činjenica kako će tad Sunce obasjavati tamnu stranu Mjeseca zbog rovera koji je pogonjen sunčevom energijom.Vezani sadržaji
Ključne riječi Zemlja ISS Mjesec svemir Lunar Chang'e-4
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->