Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.04.2011. 21:18

Space Adventures 

Put oko Mjeseca za 150 milijuna dolara

Samo će si rijetki moći priuštiti elitni svemirski turizam

Put oko Mjeseca za 150 milijuna dolara

Iskeširate li 150 milijuna dolara, moći ćete i sami uživati u ovom prizoru

Mnogi ljudi misle kako su suborbitalni letovi koji će u sljedećih godinu-dvije zaživjeti u komercijalnoj ponudi privatnih agencija poput SpaceX prijevara. Naime, letjelica vas digne na visinu od 60-100 km visine, tamo provedete par minuta u bestežinskom stanju i nakratko uživate u lijepom pogledu na Zemlju, potom vas sigurno prizemlje i to kratko zadovoljstvo prema sadašnjim cjenicima platite 200 tisuća dolara. Dosta veliki broj zanesenjaka u svemirska putovanja, od aranžmana pod spektakularnim nazivom "Put u svemir" očekuje barem jedan krug u orbiti oko Zemlje, no to će se naći u ponudi tek nešto kasnije.

moon SA

Grafički prikaz budućeg turističkog leta do Mjeseca u ponudi kompanije Space Adventures

Na svu sreću, uvijek postoji alternativa. Ako imate želju za pravim svemirskim putovanjem i 25 milijuna dolara viška u džepu, kompanija Space Adventures će vas ruskim Soyuzom odvesti na međunarodnu svemirsku postaju ISS, gdje ćete uživati u punom svemirskom pansionu.

Novi plan kompanije još je primamljiviji. Kroz najkasnije 5 godina, Space Adventures planira voditi svemirske turiste do Mjeseca. Ne baš na mjesečevu površinu, već će vas letjelica dovesti do našeg prirodnog satelita, napraviti jedan krug oko njega i potom sigurno vratiti na Zemlju. Za "tričavih" 150 milijuna dolara pruža vam se šansa postati drugom osobom kojoj će to biti omogućeno.

 jedan neimenovani putnik već je položio akontaciju za ovaj let 

Da, dobro ste pročitali, nećete biti prvi, jer je kompanija ovih dana objavila kako već ima putnika koji je položio pogolemu akontaciju za taj let (ime još čuvaju u tajnosti), te se intenzivno traži drugi svemirski turista koji će mu se pridružiti u Soyuzu napravljenom za tri člana posade, od kojih je jedan "pilot", odnosno ruski zapovjednik misije.

Sustav putovanja posebno je zanimljiv. Za ovaj let će se lansirati dvije letjelice, jedna koja će vas povesti u orbitu Zemlje, te druga bespilotna koja će umjesto kapsule sadržavati motor koji će se spojiti s vašim svemirskim brodom i potom vas uputiti ka Mjesecu. Sustav je takav zbog toga jer današnje ruske rakete ne mogu izvesti samostalno ovakve misije, obzirom da su dvostruko manje od recimo Saturna V koji je prevozio misije Apollo.

Govori se i o mogućoj kombinaciji leta do ISS-a i potom do Mjeseca, što bi omogućilo ukupno trajanje turističke ponude od 9 dana, no ne kažu ulazi li to u osnovnu cijenu. Uglavnom, Soyuz će vas za 150 milijuna dolara provesti pokraj mjesečeve površine na udaljenosti od nekih stotinjak kilometara, što su u povijesti doživjele samo 24 osobe. Svrbi li vas u džepu?Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->