Nalazite se
  • Pop Tech
  • Recesijska svemirska kompanija
Članak
Objavljeno: 24.02.2011. 01:18

Jeftino do svemira

MSS će vam omogućiti postavljanje vlastitog mini satelita za samo 570 kuna

Masten Space Systems, privatna svemirska kompanija koja se specijalizirala za vertikalne uzlete i slijetanja, nada se kako će započeti s probnim letovima svojih raketa tijekom ove godine u suradnji s grupom Space Florida u svemirskom centru Cape Canaveral i potom krenuti s jeftinim komercijalnim letovima transporta korisnog tereta u orbitu Zemlje.

Masten Space Systems, privatna svemirska kompanija koja se specijalizirala za vertikalne uzlete i slijetanja, nada se kako će započeti s probnim letovima svojih raketa tijekom ove godine u suradnji s grupom Space Florida u svemirskom centru Cape Canaveral. Zanimljivost njihovog projekta leži u činjenici da su napravili raketu koja se može višekratno koristiti bez odvajanja tankova s gorivom. Napunite je gorivom, odletite u svemir, postavite satelit ili neki drugi teret u orbitu, sletite, ponovo ju napunite i tako više puta dnevno. Kao rampa za lansiranje i slijetanje bit će im dovoljno manja betonska ploča i petero ljudi-operatera. Masten SS je prošle godine osvojio milijun dolara nagrade za konstrukciju mjesečevog modula koju im je dodijelila NASA, a u svibnju ove godine njihova Xombie letjelica je postala prva višekratno upotrebljiva raketa na svijetu koja je u sredini leta ugasila motore i potom sigurno sletila. Kompanija navodi kako ne planira letove s ljudskom posadom, već se želi baviti isključivo transportom tereta.
Dodatna zanimljivost je što kompanija već nudi usluge slanja tereta u orbitu preko svoje web stranice po zbilja nevjerojatno niskim cijenama, za samo 99 US$ (cca 570 kuna) moći ćete u orbitu postaviti svoj mini satelit veličine limenke pive, za 250$ teret do 1kg, a za 1250$ do 5kg. Cijene su doista nevjerojatno niske, prebilježbi imaju već na tone, stoga ako želite ispaliti nešto (ili nekoga) u svemir, naručite se na adresi: http://www.masten-space.com/getstarted.htmlKomentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->