Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.07.2013. 12:08

Gliese 667C 

Novootkrivene super-Zemlje mogle bi podržavati život

Međunarodni tim znanstvenika pronašao tri planeta potencijalno pogodna za život oko zvijezde Gliese 667C.

Novootkrivene super-Zemlje mogle bi podržavati život

Tri potencijalno stjenovita planeta u zoni pogodnoj za život oko Gliese 667C su poznati kao super-Zemljeegzoplaneti koji su manje masivni od Neptuna ali masivniji od Zemlje. "Njihove orbite ih čine mogućim kandidatima za život", rekli su znanstvenici European Southern opservatorija (ESO). 

"Znali smo iz prijašnjih studija da ta zvijezda ima tri planeta pa smo htjeli vidjeti ima li ih još", rekao je u izjavi suvoditelj istraživanja Mikko Tuomi, sa Sveučilišta Hertfordshire u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Dodavši neke nove opservacije i ponovno prošavši postojeće podatke, mogli smo potvrditi ova tri i samouvjereno otkriti još nekoliko. Pronaći tri planeta male mase u zvijezdinoj zoni pogodnoj za život je vrlo uzbudljivo!" 

Ovo je prvi put da su tri planeta male mase pronađena u zoni pogodnoj za život u istom zvjezdanom sustavu, no nije vjerojatno da će ih astronomi naći još oko Gliese 667C. Zvijezdina zona pogodna za život je dupkom puna, zbog čega je nemoguće da još jedan planet stabilno orbitira unutar zone, rekli su istraživači. 

Zvijezda Gliese 667C je hladnija i tamnija od Sunca, što omogućava da planete koje imaju vrlo bliske putanje ostanu pogodne za život. Zona pogodna za život ove zvijezde leži unutar orbite veličine Merkurove orbite oko Sunca, rekli su znanstvenici ESO-a. 

Ekstrasolarne planete možemo pronaći promatranjem gravitacijskih djelovanja na roditeljsku zvijezdu. Gravitacija planeta koji kruži oko zvijezde privlači tu zvijezdu i uzrokuje mali pomak. Astronomi te pomake otkrivaju promatranjem zvijezdinog spektra. Kad se zvijezda pomakne prema nama, njezina je svjetlost stisnuta pa se tamne crte u spektru pomaknu prema plavom dijelu. Kad se zvijezda odmiče od nas, tamne crte se pomiču prema crvenom dijelu spektra. 

Ekstrasolarni planeti također se mogu otkriti opažanjem pada sjaja zvijezde dok planet prolazi ispred nje. Promjenu sjaja zvijezde možemo pratiti crtanjem grafikona koji se naziva svjetlosna krivulja. Još jedna mogućnost, gravitacijsko mikrofokusiranje, omogućuje da se gravitacija planeta iskoristi kao fokusirajuća leća koja iznenada pojača sjaj daleke zvijezde. 

Izvor: Znano.st

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->