Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.05.2020. 10:41

Baylor College of Medicine 

Moždani implantat omogućuje slijepima čitanje

Slijepe osobe su opisale da vide sjajne točke ili crte koje tvore slova poput slika nacrtanih u zraku.

Moždani implantat omogućuje slijepima čitanje

Kod većine odraslih osoba koje su izgubile svoj vid, sljepoća je uzrokovana oštećenjem oči ili optičkog živca dok je mozak ostao netaknut. Znanstvenici desetljećima pokušavaju razviti uređaj koji će im vratiti vid zaobilaženjem oštećenih očiju i isporukom slike s kamere direktno u mozak.

Znanstvenici sveučilišta Baylor College of Medicine napravili su jedan značajan iskorak ka tom cilju.

U znanstvenom radu predstavljenom u časopisu CELL, znanstvenici opisuju pristup u kojem se implantirane elektrode stimuliraju u dinamičnim sekvencama, odnosno u osnovi prate oblike površine vizualnog korteksa koji sudionici istraživanja mogu "vidjeti".

fx1

"Kada smo koristili električnu stimulaciju za dinamičko praćenje slova direktno na pacijentovom mozgu, oni su mogli vidjeti oblike slova", izjavio je jedan od autora studije profesor neurokirurgije dr. Daniel Yoshor. "Oni su to opisali kao pogled na bliješteće točke ili crte koje tvore oblike slova i bili su u mogućnosti točno prepoznati različita slova, poput teksta koji se piše u zraku".   

Njegov kolega profesor neurokirurgije dr. Michael Beauchamp kaže da su se u ovom pristupu umjesto stvaranja višestrukih svjetlosnih točaka, oni radije poslužili praćenjem obrisa slova, a inspiraciju za to im je dala ideja praćenja obrisa slova prstom na nečijem dlanu.

Istraživači su ovo testirali na 4 pacijenta s normalnom vidom koji su imali ugrađene elektrode zbog praćenja epilepsije, te dvoje slijepih ljudi kojima su elektrode implantirane preko vizualnog korteksa kao dio studije o protetskom uređaju za vizualni korteks. Stimulacije višestrukih elektroda u sekvencama stvorile su percepcije oblika koje su testni subjekti mogli točno prepoznati kao specifična slova.

"Važan idući korak će biti suradnja s neuroinženjerima kako bi se izradile mreže s tisućama elektroda, što će omogućiti preciznije stimulacije. Zajedno s novim hardverom i poboljšanim stimulacijskim algoritmima pomoći ćemo u ostvarenju sna o isporuci korisne vizualne informacije slijepim osobama", izjavio je Beauchamp.

Kako slijepe osobe prepoznaju slova ovom metodom, možete vidjeti u videu na ovoj poveznici. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->