Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.08.2017. 11:33

Google Lunar Xprize 

Milijuni dolara bonusa finalistima Lunar Xprizea

Pet finalista Googleovog Mjesečevog natječaja natjecat će se za dvije nove nagrade.

Milijuni dolara bonusa finalistima Lunar Xprizea

Deset godina nakon raspisivanja Lunar Xprize natječaja Google je odabrao 5 finalista koji su dokazali da privatno financiranim projektima mogu na Mjesec lansirati robota koji će prijeći 500 metara i poslati na Zemlju slike i video u HD rezoluciji. Prvi tim kojem to uspije osvojit će 20 milijuna dolara, drugi koji stigne na površinu našeg prirodnog satelita 5 milijuna, a tu je i dodatnih 5 milijuna dolara bonus za dodatna postignuća.

Pet odabranih finalista su SpaceIL (Izrael), Moon Express (SAD), Team Indus (Indija), Hakuto (Japan) i Synergy Moon, međunarodna ekipa koju čine i članovi iz Hrvatske i regije poput našeg kolumnista Maka, koji se nalazi na poziciji koordinatora istraživanja. Rover Synergy Moona bi na Mjesec trebao stići raketom Interorbital Systemsa, a Google je sad odlučio uvesti dodatne Milestone Prize bonus nagrade za timove u visini od od 4,75milijuna dolara za Lunar Arrival i Soft Landing.

Za osvajanje Lunar Arrival nagrade u visini od 1,75 milijuna dolara, letjelica tima će morati napraviti jednu orbitu oko Mjeseca, dok će za osvajanje 3 milijuna dolara za Soft Landing letjelica morati poslati podatke na Zemlju koji će potvrditi da je izvela mekano slijetanje.

Timovi su izdali priopćenje da će stići na Mjesec do 31. ožujka 2018. godine, a mi se nadamo da će prva među njima biti upravo Makova ekipa, pa u našim medijima možete očekivati ekskluzivu iz prve ruke.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->