Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.04.2013. 10:44

Nvidia 

Video: Pogledajte kako će izgledati voda u igrama

Mada je grafika u video igrama danas doista vrlo realna, daleko od toga da ne može biti još bolja.

Video: Pogledajte kako će izgledati voda u igrama

Nvidia je proizvela novi algoritam koji služi za, kako kažu "simulaciju fluida", pod nazivom "Position Based Fluids" (PBD). Ovaj algoritam koji će se vrlo brzo naći u njihovim driverima i igrama koje podržavaju njihove grafičke čipove, omogućuje da se voda odbija od objekata na vrlo realističan način, što bi moglo recimo dovesti do impresivnih vizualnih efekata vodenih bujica, vodopada i brzaca u poplavljenim kanalizacijama, u kojima ćemo loviti mrske negativce u budućim hit igrama.

Nvidia navodi kako su fluidne simulacije vrlo važne za realizam, no do sada su bile prilično "skupe" po hardver, odnosno mučile su previše čipove grafičkih kartica, pa se u igrama obično nalaze u obliku mirnijih vodenih površina.

Njihov algoritam tome doskače rješavanjem, kako navode, "mnoštva pozicijskih konstrukcija koje održavaju konstantnu gustoću virtualne vodene mase, te geometrijsku stabilnost temeljenu na pozicijskoj dinamičkoj metodi, što omogućava velike vremenske korake dostupne za aplikacije u realnom vremenu".

Mada nam je pomalo teško pratiti o čemu se točno radi, nećemo se ni pokušavati time zamarati, već nam je bilo dovoljno pogledati video filmove (dolje), koji najbolje demonstriraju što nas može čekati u budućim igrama. Trebate samo zamisliti sebe na mjestu zeca u video filmu.

Ako ste ipak posebno zainteresirani da saznate malo više podataka u vezi ove tehnologije, pogledajte ovaj PDF dokument u kojem su čitav rad novog algoritma detaljno objasnili.

VIDEO: PBD Demo 1

VIDEO: PBD Demo 2

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam