Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Vaš idući mob će imati više RAM memorije od vašeg računala
Članak
Objavljeno: 25.02.2020. 15:04

RAM 

Vaš idući mob će imati više RAM memorije od vašeg računala

Dolazak RAM-a od 16 GB na pametne telefone ukazuje na novi trend koji će osvojiti mobilno tržište.

Vaš idući mob će imati više RAM memorije od vašeg računala

Samsung je ovih dana objavio početak prodaje svojih prvih 16 GB LPDDR5 DRAM čipova za pametne telefone. Novi čip je 1,3 puta brži u odnosu na LPDDR4X RAM, i troši 20% manje energije u odnosu na 8 GB LPDDR4X čip, dok količina od 16 GB djeluje poput "overkilla", no je li to doista tako?

Telefoni s 16 GB već postoje, pa si već možete kupiti Galaxy S20 Ultra s tom količinom RAM-a, no dolazak čipa sa 16 GB ukazuje da će se ovo vrlo vjerojatno proširiti na čitavo tržište pametnih telefona, što znači da će vaš idući mobitel možda imati više RAM-a nego vaš PC.

Kao i uvijek do sada, kada god su se događale ove promjene u količinama RAM-a postavlja se pitanje što će vam uopće toliko gigabajta i nije li to pretjerivanje.

Odgovor je jednostavan. Mada će većina aplikacija i igara raditi s puno manje RAM-a, ovo omogućuje developerima da još više podižu ljestvicu performansi svojeg softvera, pa će razni programi i alati, a pogotovo igre još više izgledati i raditi kao na računalima. Uostalom neke igre tipa CoD Mobile već sada djeluju kao punokrvni PC naslovi, a to će u budućnosti biti još "nabrijanije".

I ono što je najvažnije, povijest razvoja hardvera za desktop računala i mobilne uređaje jasno ukazuje da developeri jedva čekaju da netko izbaci neki čip koji omogućuje još napredniju grafiku, fiziku i efekte poput ray tracinga, jer se mogu posvetiti razvoju softvera neometani ograničenjima. Budite sigurni da sve što hardveraš proizvede, softveraš može zaklati

Stoga možete očekivati velika poboljšanja u igrama, AI-u, alatima za obradu videa i dakako kamerama, pa se ne morate brinuti oko toga da su vam na telefon nakalemili previše RAM-a samo zato jer to mogu. Sjetite se ovoga kad za recimo godinu dana počnete kukati da imate premalo RAM-a.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->