Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.03.2018. 14:31

5G u Hrvatskoj 

VIDI na prvoj 5G baznoj stanici u Hrvatskoj

Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu demonstrirao mogućnosti i brzine 5G tehnologije.

VIDI na prvoj 5G baznoj stanici u Hrvatskoj

U predvorju zagrebačkog Ericssona Nikola Tesla po prvi put nam je uživo demonstrirana 5G tehnologija u Hrvatskoj. Na spektru od 28 GHz i uz pomoć jedne bazne stanice postignuta je brzina od 20 Gbps. Latencija uređaja spojenog na 5G varirala je od 2 do 10 ms.

ENT 5G bazna stanica

Drugi test latencije na 5G-u vidjeli smo u sklopu samog programa "Usmjereni na budućnost", gdje je demonstrirano upravljanje robotom Erikom.

5G ENT 9

S latencijom od 10ms na 5G mreži, upravljanje je bilo fluidno, dok se robot na sporijim 4G i 3G vezama dezorijentirao i pao. 

ENT 5G 6

Prezentacija 5G brzina

Miroslav Kantolić, član izvršnog poslovodstva ENT-a, napomenuo je kako je baš u Dubrovniku, 9. ožujka prošle godine, potpisan prvi prijedlog za 5G specifikacije te je time učinjen prvi korak u razvoju standarda za 5G tehnologiju.

5G ENT 8

5G nije samo još jedna u nizu novih tehnologija, već donosi prednosti za sve industrije. Bez ubrzanih procesa digitalnih transformacija, nećemo razviti digitalnu industriju i društvo, istaknula je u uvodnom izlaganju Gordana Kovačević, predsjednica ENT-a.

5G ENT 7

Kovačević je stoga pozvala hrvatsku Vladu, čiji su premijer i ministri sudjelovali u prvom redu programa, da učini 5G tehnologiju nacionalnim strateškim interesom.

ENT 5G  4

"Što se tiče Vlade, vidite da smo išli i sa zakonima o poticajima ulaganja i podršci ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte, poreznim olakšicama koje smo upravo u ovom prijedlogu zakona stavili, smanjivanju naknada za radiofrekvencijski spektar, kreiranju jednoga rasterećenoga ozračja za poduzetnike i poslovni sektor poticanjem izvrsnosti i poticanjem izvoza. Smatram da se i kao država i kao sustav u cjelini moramo brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije.", izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković te pozdravio otvaranje novog ENT-ovog centra za razvoj i istraživanje u Osijeku.

Premijer ENT 5G

Kovačević je otkrila da ured u Osijeku već zapošljava 20 inženjera. Usto, firma planira proširiti urede u Zagrebu i Splitu. ENT trenutno ukupno zapošljava 3100 zaposlenika, od kojih 1300 radi upravo u odjelu za razvoj i istraživanja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam