Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.01.2021. 10:55

CES 2021 

VIDEO: Sony predstavio TV s kognitivnom inteligencijom

AI sustav ugrađen u nove Sony Bravia XR televizore donosi sliku najbližu onoj koju vidi ljudsko oko.

VIDEO: Sony predstavio TV s kognitivnom inteligencijom

Na virtualnom CES 2021. sajmu Sony predstavlja novu liniju televizora branda Sony Bravia XR, koji dolaze s novim procesorom slike pod nazivom Cognitive Processor XR. Točnije rečeno, novi procesor donosi "kognitivnu inteligenciju" na Bravia XR LED i OLED televizore, čija uloga je da korisnicima, kako kažu, "omogući sliku najbližu onoj koju vidi ljudsko oko".

Sony Bravia XR 2

Sony je i u prijašnjim televizorima koristio umjetnu inteligenciju za optimizaciju pojedinačnih elemenata slike poput svjetline, kontrasta i boje, a Cognitive Processor XR ide za korak dalje analizom čitavog framea u realnom vremenu i nadzorom specifičnih zona na koje se koncentrira, odnosno prema riječima predsjednika Sony Electronicsa i CEO-a Mikea Fasuloa, "nastoji oponašati način na koji naš mozak procesira sliku", kao što možete vidjeti iz predstavljanja u ovom videu

Na koji to način funkcionira ukazuju brojnim primjerima. Kada se primjerice u kadru nalazi glava glumca snimljena iz blizine, XR procesor će se fokusirati na stvaranje realističnih tonova boje kože, no ako se kamera pomakne iza glumca, procesor će tražiti druge elemente, poput osvjetljenog znaka u pozadini ili dima koji se pojavljuje s ulice, što u jednom demou demonstriraju prijelazom kamere s lica Toma Hanksa na svjetla Times Squarea, a u drugom se može vidjeti kako procesor automatski prepoznaje pogled Emme Stone dok se kamera okreće oko nje.

Sony Bravia XR 4

Cognitive Processor XR će također pomoći i u 8K performansama, pa će Sony 8KMaster Series Z9J televizori od 75 i 85 inča koristiti XR za "upscaling" HD i 4K sadržaja dodavanjem dodatnih količina piksela, s time da će procesor posebno biti fokusiran na procesiranje dijelova slike koji su važni.

Sony Bravia XR 3

Osim u Z9J televizorima, Cognitive Processor XR će također pogoniti i modele Master Series A90J i A80J 4K OLED, kao i X95J i X90J 4K LED TV-e.

Svi ovogodišnji Sonyevi televizori će sadržavati Google TV kao ugrađeni operativni sustav i glasovnog pomoćnika Google Assistant , no imat će i podršku za Amazon Alexu.

Tu je također i HDMI 2.1 standard, što znači da će televizori podržavati 4K na 120 fps za iduću generaciju konzola (PS5 i Xbox Series X),  eARC, kao i promjenjive frekvencije osvježavanja.

Sony još uvijek ne donosi detalje o cijenama i dostupnosti novih televizora, no za očekivati je da će se na tržištu pojaviti tijekom proljeća ove godine.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->