Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.01.2013. 12:21

CES 2013 

VIDEO: Samsung prikazao 8-jezgreni CPU za mobilne uređaje

Među proizvodima Samsunga na ovogodišnjem CES-u pažnju plijeni Exynos 5 Octa SoC.

VIDEO: Samsung prikazao 8-jezgreni CPU za mobilne uređaje

Stephen Woo, predsjednik Samsungovog System LSI odjela, predstavio je novi procesor za mobilne uređaje Exynos 5 Octa, za koji kaže da "nudi razinu čiste procesorske snage koja nikada nije viđena u mobilnim uređajima".

To će prema njegovim riječima omogućiti "heavy duty multi tasking", odnosno izvršavanje najzahtjevnijih istovremenih zadaća, pa ćete na uređajima u kojem se nalazi nova procesorska jedinica moći na Internetu tražiti mjesto za dobru večeru, dok istovremeno skidate neku aplikaciju, te primate informacije s GPS-a i mapa lokacijskog servisa, a sve to bez ikakvih kašnjenja (lagova) ili zastajkivanja.

Pored toga Woo navodi kako će "osmojezgreni Exynos 5 Octa lako upravljati streamingom HD filmova bez pada frameova uz sliku vrhunske oštrine".

"Kad želite da aplikacije istovremeno budu izvođene na najbolji način, morate imati i najbolji dostupni procesor", kaže Woo.

Procesor koristi ARM Big.Little tehnologiju, koja uparuje mali energetski učinkoviti ARM Cortex-A7  procesor s većim snažnijim višejezgrenim Cortex A-15 čipom

Exynos 5 Octa čipset dakle posjeduje osmojezgrenu konfiguraciju, no ona se sastoji od dva seta s po 4 jezgre, pa se ne može reći da se doista radi o procesoru koji posjeduje 8 jezgri, već SoC-u (system on chip), s dva puta po 4 jezgre.

Jezgre su proizvedene na 28nm arhitekturi, te osim poboljšanih performansi, zbog veće energetske učinkovitosti nude i veću trajnost baterije.

Za sada nam još nije poznato kada će se pojaviti prvi pametni telefoni i tableti s novim procesorom, no najveći kandidat je zasigurno Samsung Galaxy S IV.

VIDEO: Stephen Woo predstavlja Exynos 5 Octa

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->