Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.08.2018. 12:35

Leap One 

VIDEO: Magic Leapov MR headset krenuo u prodaju

Magic Leap je lansirao u prodaju svoju Creators Edition inačicu headseta za miješanu stvarnost.

VIDEO: Magic Leapov MR headset krenuo u prodaju

Magic Leap već duži niz godina razvija svoj sustav miješane stvarnosti, za koji je dobio investicije veće od 2 milijarde dolara od bogatih ulagača poput Googlea. Osim nekoliko spektakularnih video trailera i obećanja da će se raditi o "HoloLens killeru" koji će u naše domove donijeti veću dozu realnosti od svih postojećih VR, AR i MR sustava, do sada smo svjedočili samo o velikom "hypeu", bez mogućnosti da saznamo detalje i isprobamo kako to funkcionira.

Leap One 4

Magic Leap je upravo lansirao svoj prvi model headseta pod nazivom Leap One Creators Edition koji je namijenjen prvenstveno developerima budućih aplikacija, a prodaje se za 2295 američkih dolara, odnosno za nekih 14.677 kn.

Leap One 3

Sustav se sastoji od naočala koje se spajaju na malo računalo pod nazivom Lightpack, koje možete držati u džepu ili ga zataknuti za pojas, a na njega ćete spojiti slušalice i Magic Leapov kontroler.

Lightpack radi na Magic Leapovom LuminOS operativnom sustavu, a pokreće ga Nvidijin Parker SOC s 2 Denver 2.0 64-bitne jezgre i 4 ARM Cortex A57 64-bitne jezgre. Za grafiku se brine Nvidia Pascal GPU s 256 CUDA jezgri, a podržava grafičke API-e OpenGL 4.5, Vulkan i OpenGL ES 3.3+. Što se memorije tiče, u sebi ima 8 GB RAM-a te 128 GB prostora za pohranu, od čega je za aplikacije iskoristivo 95 GB. Punjive baterije mu omogućuju do 3 sata rada, a za povezivost na raspolaganju imate Bluetooth 4.2, WiFi 802.11ac/b/g/n i USB-C konektor.

Leap One 5

U headsetu se nalaze dva prozirna zaslona na koja se projicira slika i opremljen je kamerama koje "gledaju" prostor ispred vas kako bi se u njega mogli smještati hologrami.

Portal The Verge je među prvima imao priliku isprobati novi headset, a kakve je dojmove na njih ostavio možete vidjeti u ovom videu.

Prema viđenom čini se da headset nije puno napredniji od Microsoftovog HoloLensa, iako je udobniji za nošenje, a vidno polje od samo 50 stupnjeva je veliki nedostatak u odnosu na VR i MR headsetove koji se mogu naći na tržištu. Kako se čini, "hologrami" koji se projiciraju u vaše prostore još nisu toliko kvalitetni kao što je Magic Leap tvrdio prije nekoliko godina, a demo softver je prilično rudimentaran te ne nudi onakve mogućnosti interakcije kakve su obećavane.

Leap One 6

Dok ne dođemo u priliku isprobati ovo čudo u Vidilabu nećemo više ništa komentirati, no nekako imamo osjećaj da je Leap One još daleko od MR headseta visoke kvalitete i prihvatljive cijene kakav bi se jednog dana mogao naći u našim domovima. Puno toga ovisi i o tome koliko će developeri biti zainteresirani da ga kupe po ovoj cijeni i počnu razvijati aplikacije za njega. Najveća uzdanica bi mogao biti Google koji bi trebao potaknuti svoje softveraše na proizvodnju softvera i aplikacija, jer će inače teško vratiti ogromnu investiciju.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MR headset Magic Leap
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam